Позицията на Шолц за танковете за Украйна зависи от Байдън

NetNews

Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц едва ли ще промени своята позиция по отношение на доставката на танкове за Украйна, ако президентът на САЩ Джо Байдън не даде обратен сигнал, коментират в редакцията на изданието „Politico“, позовавайки се на източници в германските правителствени среди.

„Позицията на Шолц е силно зависима от президента на САЩ, с когото канцлерът преди това тясно координира действията си“, отбелязва медията, припомняйки, че миналата седмица двамата лидери направиха съвместно изявление относно доставката на бойни машини за пехотата и системи „Patriot“ на Киев. Шолц многократно е заявявал в миналото, че ще бъде в тесен контакт със западните съюзници по този въпрос, пише Агенция „Фокус“.

В сряда президентът на Полша обяви, че Варшава е решила да прехвърли танкова рота в Украйна. По думите му, за да се реализира това решение, трябва „да се изпълнят редица формални изисквания, да се сключат споразумения“. На свой ред говорителят на германския кабинет на министрите заяви на брифинг, че Берлин все още не е получил конкретни искания за реекспорт на танкове „Leopard“.

Местни наблюдатели смятат, че Шолц – след решението на Полша – ще се окаже в ситуация на още по-голям натиск за изпращането на танкове за украинската армия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Директор в Левски подаде оставка

Маркетинговият директор на Левски – Пламен Петров, напуска клуба. За това съобщи самият той в пост в социалните мрежи. Към момента не е ясна причината за решението му да си тръгне от „Герена“. Пламен Петров беше шеф на клубния магазин, но поради отличната работа, която свърши, беше назначен за директор […]