Политолози: Предстои битка на канибализъм между партиите

NetNews

Третият мандат е в БСП. Какво следва – ново правителство или нови избори? На тази тема говориха политическите анализатори Първан Симеонов, Стойчо Стойчев и Кузман Илиев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„За първи път през Прехода имаме партия, която не прави компромис с позициите си – ИТН. Вървим към нови избори. Въпросът е по скоро дали те ще съвпаднат с президентските избори, защото ще им повлияят“, отчита Стойчо Стойчев.

„Ситуацията вече е нова. Всички играчи, особено в лявото либерално пространство, са лидери и искат да се докажат. Те искат да видят кой кой е и колко е силен. Тук е важно да се види какво ще направи Демократична България. Предстои битка на канибализъм между партиите“, прогнозира Кузман Илиев.

„Дневният ред в обществото се обърна на запад. Промени се геометрията на политиката в България. Виждаме две крайности в политиката – западен космополитно-либерален модел и балкански манталитет. Българското общество е застаряващо и е по-консервативно. Протестните партии помислиха, че е дошло тяхното време, но не е така. Дойде времето за компромисите“, подчерта Стойчо Стойчев.

„Дали президентът демонстрира последователност в действията си или има друго, давайки третия мандат на БСП, не знаем. Факт е, че той има пълен контрол с подмяната на ръководителите на службите над изборния процес. Той има комфорт и има мотивацията да не търси най-доброто решение“, отчита Стойчев.

„Корнелия Нинова си заслужи този мандат. Тя в един момент застана неполитически, което беше разчетено като конструктивна опозиция. Румен Радев беше кандидат на БСП и не е хубаво да дразни структурите на партията. Радев и БСП са си взаимно полезни. Шансовете за правителство са малки“, допълни Първан Симеонов.

„Министър Кирил Петков е един много интересен политически субект. Той е новият Макрон. Представител е на западните течения и е харесван“, отчита Кузман Илиев.

„В тягостна ситуация сме. Само преди два месеца БСП бяха нежелан партньор. Сега сме в ситуация те да съставят правителство. Хората търсят нови лица, които имат плам. България се нуждае от сигурност, затова и рейтингите на президента и Крили Петков са толкова високи – те дават усещане за сигурност“, заяви Първан Симеонов. „Трябва да се внимава да не стане твърде много либералното“, предупреди той.

Според Симеонов ще има силен националистически отговор. Стойчо Стойчев изрази съмнение, че някои политици биха използвали Кирил Петков, като ракета-носител в политиката. Според него, обаче новите политици внимават точно за това.

Лицемерието на ситуацията е, че политиците виждат накъде отива ситуацията и искат те да са по-малко виновните за липсата на кабинет. Накрая ще го отнесе Слави Трифонов", допуска Първан Симеонов.

Кузман Илиев заяви: „Партиите на протеста са с много сходен профил. Те са по-скоро ляво-либерални със зелени идеи. Времето не работи в тяхна полза. Хората искаха промяна. В дясно-консервативното пространство пък не можаха да осигурят кадрови потенциал. ГЕРБ печелят, защото са по-стабилни“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Въпреки победата: Венци Стефанов критичен към славистите

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов остана доволен от победата, но е и от играта на тима срещу ЦСКА 1948 (2:1). Босът на „белите“ смята, че играта на отбора не е била на ниво и трябва да се подобри в следващите двубои. „И ние като ЦСКА вчера – в последните минути. […]