Полша организира пищен военен парад

NetNews

Днес Полша организира военен парад, с цел да представи своите най-модерни оръжия и отбранителни системи преди предстоящите избори, които са насрочени за 15 октомври, съобщи Асошиейтед прес.

Множество хора се събраха въпреки високите температури, за да видят демонстрацията на американски танкове „Ейбрамс“, артилерийските системи „Хаймарс“, ракетните системи „Пейтриът“, както и южнокорейските изтребители FA-50 и гаубиците К9.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, десният управляващ политически лагер в Полша инвестира повече от 16 милиарда долара в нови танкове, ракетни системи за противовъздушна отбрана и изтребители, мнозинството от които са закупени от САЩ и Южна Корея.

Полша, като член на НАТО, подкрепя Украйна в нейната война срещу Русия.

Парадът се проведе в столицата Варшава по повод годишнината от битката при Варшава през 1920 година, когато полските сили успяват да спрат напредъка на болшевишката армия, която се опитва да нахлуе в Европа.

Модернизацията на полската армия укрепи нейните отбранителни способности и замени някои стари оборудвания, произведени преди в СССР и Русия, които Полша предостави на Украйна. Полша сега разполага с една от най-силните армии в Европа, което им помага да засилят своята отбранителна позиция и да увеличат броя на войските си на границата си с Беларус – важен съюзник на Русия.

Този парад на военна мощ също така служи като начин на полското правителство да привлече подкрепата на избирателите преди предстоящите избори. В тези избори властта се опитва да спечели трети мандат на своята популистка партия „Право и справедливост“, предаде БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пенсионерка е задържана за участие в телефонна измама

Възрастна жена от Варна е била арестувана по подозрение, че е участвала в телефонна измама, съобщи МВР. 75-годишната е играла ролята на муле в схема, при която е пострадала друга жена – на 74 години. От нея са взети 5 хил. лв. и златни накити. Използваната схема е класическа – […]