Помощта за Украйна: Европа дава двойно повече от САЩ

NetNews

Европа за първи път изпреварва САЩ по обемите предадена или обещана на Украйна военна, финансова и хуманитарна помощ: европейците ще предоставят два пъти повече средства от американците. При това поддръжката е планирана за години напред както в бюджета на ЕС като цяло, така и в бюджетите на отделните държави. Изводите са на Института за световна икономика в Кил, който периодично анализира международната подкрепа за Киев.

ЕС удвоява помощите до 50 милиарда евро

„Забележително е колко бързо премина Европа към продължителна, многогодишна програма за поддръжка на Украйна. В сравнение с нея САЩ значително изостават, тъй като в последните месеци не са поели никакви сериозни нови ангажименти“, подчертава ръководителят на изследователската група професор Кристоф Требеш. По повод удвояването на помощта от ЕС той казва, че това е знакова промяна в сравнине с първата година на войната, когато на преден план бяха САЩ.

Европейската комисия обяви на 20-и юни в Брюксел, че поддръжката за Украйна се удвоява до 50 милиарда евро. Именно този фонд осигурява на ЕС сегашното безспорно лидерство в сравнение със САЩ.

Учените от Кил отбелязват освен това, че Германия е сформирала четиригодишен пакет военна помощ (2024-2027) в размер на 10,5 милиарда евро, а петгодишната подкрепа на Норвегия е с обем от 6,6 милиарда евро, половината от които са предназначени за военни цели.

Многогодишни програми са изготвили и Дания, Великобритания, Швейцария, Швеция, Португалия и Литва. А някои страни са отделили средства и за краткосрочна целева поддръжка – Германия е предвидила за тази цел 619 милиона евро, а Великобритания – 286 милиона.

Ако се съберат всички средства от помощта на ЕС и на членуващите в него държави, получената сума надхвърля два пъти това, което вече са дали или възнамеряват да дават САЩ. А ако към общата помощ на ЕС се добавят и средствата от Великобритания, Норвегия и Швейцария, излиза, че европейските страни са отделили и обещали на Украйна общо 156 милиарда евро, докато САЩ – по-малко от 70 милиарда, са пресметнали учените от Института за световна икономика.

Норвегия е лидер по оказваната поддръжка

Изследователите отбелязват и, че ако се имат предвид не абсолютните цифри, а съотношението между предоставяната помощ и БВП, лидер по оказваната на Украйна поддръжка става Норвегия: тя възнамерява да предостави средства, възлизащи на 1,7 процента от нейния БВП.

Оттам нататък следват особено разтревожените от руската заплаха балтийски страни – Литва, Естония и Латвия. На пето място е Дания, която отделя за Украйна почти три милиарда евро или 1,1 процента от своя БВП. В десятката на лидерите са и Полша, Словакия, Чехия, Германия и Финландия.

Изпълнени са 69 процента от обещанията

Може обаче да се стигне до задържания или прекъсвания в предоставянето на обещаната помощ – като например в Словакия, където след парламентарните избори от 30-и септември може да се стигне до съкращаване или дори прекратяване на отпускането на средства. Професор Кристоф Требеш отбелязва, че задача на учените от неговия екип е и да следят колко средства наистина са били отпуснати и кога. „В миналото доставките от европейските донори често се извършваха твърде бавно“, казва ученият и изразява надеждата си, че в бъдеще това ще се случчва по-рядко.

Разривът между обещаното и реално предоставеното по отношение на танковите, артилерийските снаряди и противоракетните системи все още е голям, пишат в доклада си изследователите от Кил. Но като цяло в категорията на тежкото въоръжение нивото на изпълнение на обещанията се е повишило с пет процентни пункта до 69 на сто.

Автор: Андрей Гурков

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Рачев каза какво време ни очаква през октомври

Слънчев октомври ни очаква. Затоплянето започва от днес и ще бъде трайно, каза за радио „Фокус“ климатологът проф. Георги Рачев в предаването „Денят на Фокус“. „Първите снеговалежи обикновено вече са факт в този есенен период в планините, както сме виждали в минали години. Тази година обаче октомври ще бъде предимно […]