Пореден успех извън граница за Георги Господинов

NetNews

Книгата „Физика на тъгата“ на Георги Господинов излезе и на арменски. Представянето се състоя на 16 юли по време на Newmag Summer Fest в Ереван.

Участници в презентацията бяха преводачът и редакторът на романа Гоар Абовян, Анахит Бахчян, както и главният редактор на „Арменска енциклопедия“ Ованес Айвазян.

Това съобщи за БТА извънредният и пълномощен посланик на България в Армения Калин Анастасов, който е приветствал организаторите и гостите.

„Георги Господинов е най-издаваният български писател в чужбина след 1989 г. Този факт е абсолютно красноречив – на арменската публика се представя най-доброто име от най-новата българска литература. Мащабът на Господинов е световен – неговият първи роман “Естествен роман“ е преведен на 22 езика. В България за малко над 20 години “Естествен роман“ е преиздаден 10 пъти. Книгите на Георги Господинов са романи с безброй разклонения – те са фасетни като очите на пчела – стотици смисли, обединени в едно. В тях може да видите любов и война, идилията на селото и шума на града. Сигурен съм – за арменските читатели ще бъде удоволствие да се срещнат със света на Георги Господинов“, заяви Анастасов по време на представянето.

Това е първият български роман, преведен на арменски за последните 20 години.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Украйна възнамерява да отложи плащанията по дълга си

Украйна възнамерява да отложи плащания по еврооблигациите си и лихвите по тях с 24 месеца, считано от 1 август. Това се посочва в правителствена резолюция, публикувана днес и цитирана от Ройтерс. Правителството в Киев, което се опитва да се справи с последиците от руската инвазия на 24 февруари, е инструктирало […]