Потребители срещат проблеми с мобилната версия на COVID сертификата

NetNews

Над 10 000 изтегляния има приложението за сканиране и верифициране на COVID сертификата от пускането му в употреба преди 5 дни. Това показва статистиката на Google play Appstore, предаде БНР. Според българските власти приложението е било изтеглено над 19 000 пъти. Повечето от хората обаче са срещнали проблеми при работата с него.

Повечето негативни коментари са, че приложението само сканира сертификат, който потребителят вече има, но я няма опцията за запазване на документ с цел показване на компетентните органи.

Според хората е нужно добавянето на опция "запаметяване" на документите.

От "Информационно обслужване" отговарят, че заради препоръката на Европейската комисия приложението за проверка не трябва да съхранява лични данни. В противен случай то можело да се използва от недобросъвестни проверяващи да събират валидни сертификати.

Имената на латиница пък ги нямало в цифровия COVID сертификат, а държавата е решила да показва само имената на кирилица, става ясно от друг отговор на "Информационно обслужване".

Проблеми хората са срещнали при сканирането на данните от издадени в чужбина сертификати. Преобладаващите оценки са, че приложението е напълно ненужно.

При пускането му от Министерския съвет припомниха, че то може да служи за проверка на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разследват българин за контрабанда на лекарства за над 270 000 лева

Окръжната прокуратура в Хасково разследва мъж по досъдебно производство за контрабанда на лекарства от Турция през ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Като обвиняем е бил привлечен 48-годишният български гражданин А. К. Събраните данни сочат, че на 8 юли той е внесъл през пункта у нас с […]