Почетният гражданин на Ямбол Георги Господинов с още една престижна номинация за литературна награда

NetNews

„Времеубежище“ на Георги Господинов ще се бори и за международната литературна награда на Европейската банка за възстановяване и развитие. Отличието се присъжда както на авторите, номинирани от държавите, в които ЕБВР оперира, така и на техните преводачи на английски. В този случай номинацията е и за Анджела Родел. Новината идва само ден, след като романът на Господинов бе селектиран в дългия списък на международния „Букър“.

Тази година сред конкурентите на Георги Господинов за приза са Олга Токарчук и Орхан Памук, номинирани съответно за „Книгите на Яков“ и „Чумни нощи“. „Моите колеги и аз сме възхитени от тазгодишния кратък списък, който ни отведе в Полша от XVIII век и комунистическа Братислава, преведе ни пред съвременен Бейрут и Украйна и стигна до дистопично рибарско селище на края на света – коментира Тоби Лихтиг, председател на журито.

Останалите членове на журито са Мая Джаги, Аркади Островски и Наташа Рандъл. Съдиите ще изберат една двойка победители автор и преводач и двама подгласници. Победителите ще бъдат обявени на 15 юни на церемония в централния офис на ЕБВР в Лондон. Голямата награда е с парично измерение от 20 хил. евро, които се поделят поравно между писателя и преводача. Двамата подгласници получават по 4 хил. евро за писател и преводач.

„Във време на геополитически разделения културните връзки са по-важни от всякога за обединяването на хората. ЕБВР е горда да празнува и споделя творческата динамика и литературното наследство на нашите различни региони“, коментира Едуард Банерман от ЕБВР.

Източник: ploshtadslaveikov.com

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Сама да идеш, сама да се върнеш". Защо много ромски момичета отпадат от училище

Всички сме чували хора да твърдят, че ромските деца, които отпадат от училище, всъщност нямат желание да учат. Всъщност тази тенденция засяга в по-голяма степен момичетата. По данни от представително изследване на Националния статистически институт (НСИ) преждевременно напусналите училище жени от ромски произход на възраст 18-24 г. са 76,3%, докато […]