Почина световноизвестният скулптор от Пловдив Димитър Луканов

NetNews

Почина големият пловдивски скулптор Димитър Луканов, тъжната новина съобщи неговата кръстница Александрина Делова във Фейсбук. Луканов е починал в Ню Йорк, където живееше. Той е един от най-известните български скулптори, който получава огромно международно признание, пише „Фокус“.

„Беше безумно талантлив, безумно чепат, и така всичките четиридесет години откак се срещнахме. Надявам се в прохладните места да има достатъчно глина и бои, другото необходимо той си го носи в него“, написа Делова.

През 1982 г. Димитър Луканов председателства Световния детски парламент в Международната асамблея „Знаме на мира“, вдъхновена от Николай Рьорих, в София с участието на 135 държави.

Започва обучението си в Художествената гимназия в Пловдив, работи в леярна за бронз в София, учи една година в Художествената академия и през 1991 г. заминава с пълна стипендия, за да продължи обучението си в Париж. Посещава École Parsons в Париж Франция (1991–93 г.), завършва като най-добрия в класа с отличие от Parsons School of Design, Ню Йорк (BFA, отличие, 1994 г.). През 2003 г. Димитър е избран сред 100-те най-добри възпитаници на всички времена на 90-годишния Parsons The New School University of Design сред Джаспър Джонс, Едуард Хопър, Норман Рокуел, Дона Каран, Марк Джейкъбс и др. Обучението му е изцяло финансирано от стипендия на Хелене Дейвид-Уейл.

Димитър е удостоен с пълна стипендия за високо селективното Skowhegan School of Painting and Sculpture, Мейн, САЩ (1995) и стипендия на Колумбийския университет за следдипломното си обучение в Училището по изкуствата, Колумбийския университет, Ню Йорк (MFA, 1997).

В периода 1998 – 2006 г. Димитър е гост-професор и гост-лектор в САЩ, Франция, Мексико и Доминиканската република. Той преподава различни класове по визуално изкуство в кампуса на Парсънс в Ню Йорк и води курсове по „Интензивно рисуване и рисуване“ за училището по дизайн на Парсънс в Париж през 1999, 2000 и 2001 г. Съвсем наскоро той беше гост-лектор и критик в магистърската програма от Института за дизайн и изкуства Хербергер към Държавния университет на Аризона . Луканов също така сътрудничи на различни проекти за изкуства в образованието в Ню Йорк. Той беше визуален художник-консултант, правейки скулптура и рисувайки стенописи със специалните програми на Министерството на образованието на Ню Йорк, а работата на неговите ученици беше изложена в Детския музей на Стейтън Айлънд.

Създава монументалната скулптура „Външното време“ за обновения Терминал 4 на JFK. Емблемата е основната част от проект за публична скулптура от три произведения, поръчан на г-н Луканов от JFK IAT през декември 2012 г. Структурен подвиг, уникален и амбициозен монументалното парче е 90% във въздуха, дори ако е подчертано наклонено. Скулптурната творба от стомана и алуминий се състои от около 600 елемента, както и от 1000 фута тръби, всички ръчно огънати и сглобени от автора.

Поръчан и изпълнен в техниката на изгубен восък през 2006 г., „Светлина към небето“ е голям публичен скулптурен проект на Международни пристигащи, Терминал 4, на летище Кенеди, Ню Йорк. „Light to Sky“ е начело на годишния редакционен преглед на водещото американско списание „Art in America“ за 20-те най-важни публични арт проекта в САЩ за 2006 г.

Димитър Луканов е удостоен със стипендия на фондация Pollock-Krasner за 2011 г. През 2007 г. открива проекста за лайфстайл „Silent Wave“ в галерия Yue-Sai Kan „House of Yue-Sai“ в Шанхай.

През 2006 и 2007 г. Димитър е поканен гост-артист от ArtCultureStudio, Женева, за Московския световен панаир на изкуствата в Манеж.

Всяка година си идваше в България – да се види с близките, но и да твори – да получи енергия и вдъхновение в пазвите на Родопа планина, написа негов дългогодишен приятел.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Шест често срещани въпроса (и грешки) при смяна на гумите за зимата

Макар и все още топло, зимният сезон е на прага ни и трябва да помислим за „преобуването“ на колата. Има обаче някои нюанси при смяната на летни със зимни гуми, които ще ви спестят, както пари, така и излишни нерви. Ето е шест съвета от специалисти, които ще улеснят живота […]