По скандинавски модел ще се топлим зиме на дърва

NetNews

Между 2,5 и 3 милиона кубика дърва изгаряме за отопление всяка година – сочат данните на Министерството на земеделието. Това е малко в сравнение с горските запаси, с които държавата разполага, но е много в сравнение с добрите практики в останалите европейски страни. В ситуация на енергийна криза българите все по-често обръщат поглед към дървата като средство за отопление.

„Дървесната биомаса е от възможните алтернативи, тъй като е местен източник, възобновяем източник, въглеродно неутрален. Ползването на тази дървесна биомаса е със сериозни традиции у нас. Тя заема основен дял във ВЕИ, в микса у нас. Такава е тенденцията и в последните години. Продължаваме да ползваме много сериозен обем дървесина за отопление“, коментира пред БНР заместник-министърът на земеделието в оставка Валентин Чамбов.

Дървата за огрев заемат сериозен дял от добиваната у нас ежегодно дървесина.

Чамбов подчерта, че сме сред държавите с най-нисък процент използвани дърва спрямо запаса, с който разполагаме – над 700 милиона кубически метра.

„Ние ползваме годишно под и около 1% от целия запас, доста екстензивно ползваме дървесина.“

При други форми на биомаса – брикети и пелети, получаваме по-висок процент на ефективност при изгарянето на дървесина, заради по-високия коефициент на полезно действие на инсталациите за тях в сравнение с обикновените печки, уточни Валентин Чамбов. По думите му в последните години има бум на производството на пелети у нас.

Чамбов посочи, че въз основа на шведския и финландския опит са разработени мерки за енергийна ефективност, които очакват своето приложение. Сред тях са смяна на инсталациите и преминаване от локално – на едно домакинство, към групово отопление на цял блок или група къщи.

„Тук няма да мине без подходящи стимули към населението – общински, на национално ниво – подходът в северните държави в Европа още от 60-70-те години. И там е имало стимули от държавата, стимули на общинско ниво. Трябва да вървим по този път. Държавата подпомага изграждането на такива инсталации за групиране, намаляване на данъците.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ЕС и НАТО призоваха Русия да изпълни всичките си ангажименти по споразумението за зърното

Европейският съюз и НАТО приветстваха отпътуването на първите количества зърно от Украйна като „първа стъпка“ към облекчаване на продоволствената криза, причинена от руската инвазия. Говорителят на ЕС Питър Стано заяви, че Брюксел все още очаква „изпълнение на цялата сделка и възобновяване на украинския износ за клиентите по света“. Отделно от […]