ПП и ДБ представят утре проекта си за конституционни промени

NetNews

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) ще представят в неделя проекта си за конституционни промени.

Това ще стане съвместно с представители на инициативата „Правосъдие за всеки“, с които по-рано тази седмица формацията обсъди идеите за промени в основния закон.

Засега от ПП-ДБ не са казали дали утре само ще представят предложенията си, или предстои и внасянето им в парламента като законопроект.

Очаква се сред предложенията на формацията да бъде Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на два отделни съвета – един за съдиите и един за прокурорите. От ПП-ДБ вече за заявявали, че ще искат двата съвета да са с различно разпределение на професионална и парламентарна квота. Те настояват в съвета на съдиите превес да имат съдиите, избрани пряко от съдии, а в прокурорския съвет мнозинството от членовете да са избраните от Народното събрание.

В проекта се очаква да бъде заложено и ограничаване на правомощията на главния прокурор, а не заличаване на самата институция. Някои функции на главния прокурор ще бъдат запазени, но се очаква да бъдат премахнати надзорът за законност и методическото ръководство.

Сред предложенията на ПП-ДБ би трябвало да е и въвеждането индивидуална конституционна жалба, както и промени по отношение на служебното правителство. 

Съдебната реформа и конституционните промени бяха сред основните приоритети на ПП-ДБ. После това стана кауза на съвместното управление с ГЕРБ. В началото на юни финалното договаряне на правителството обаче стана с благословията на ДПС, което всъщност осигури конституционното мнозинство.

През последните седмици ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС неофициално водеха и разговори как да се задвижат промените в конституцията – дали да бъдат внесени отделни проекти или един общ. По-рано тази седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за втория вариант.

„Проектът за конституция трябва да бъде направен и конституционното мнозинство, което ще го защити, да излезе заедно да го представи пред обществото“, каза Борисов преди дни.

Тогава съпредседателят на ДБ Христо Иванов не каза дали според него предложенията трябва да бъдат в един проект или в отделни.

Съгласно конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на поне 60 народните представители, както и на президента. Парламентарната група на ПП-ДБ има 63-ма депутати, тази на ГЕРБ има 69, но ДПС има едва 36. Това означава, че ПП-ДБ и ГЕРБ могат самостоятелно да внесат свои собствени предложения, но ДПС не може. 

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Подгласничка на "Мис Франция" оплете в мрежите си шампион с Нефтохимик

Красива французойка оплете в мрежите си шампиона с волейболния Нефтохимик – Аксел Трухчев. Агат Кое, която в края на миналата година стана втора в конкурса „Мис Франция“, не крие любовта си с родения във Франция спортист с български корени. Русокосата хубавица пусна общ кадър на двамата в Инстаграм, който предизвика […]