Правителството одобри изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна

NetNews

Кабинетът прие изпращането на нов пакет военно-техническа помощ за Украйна, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

От там уточняват, че помощта се изпраща в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г. До преди седмици Румен Радев и назначеното от него служебно правителство се противопоставяха на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това боеприпаси и оръжия, произвдени в България, да достигат до Украйна.

Бившият военен министър Димитър Стоянов твърдеше, че страната няма възможност да изпрати нов пакет военна помощ, защото това ще навреди на отбранителния ѝ капацитет.

В понеделник от Министерския съвет съобщиха, че новият пакет е съизмерим с помощта от първия пакет, изпратена в края на 2022 г.

„С предоставянето на тази помощ няма да бъдат нарушени нормативите от запаси за действие на въоръжените сили на Република България и тяхната учебно-бойна подготовка“, казват още от правителството.

Конкретното съдържание на първото дарение остана засекретено. Решението на МС от понеделник обаче означава, че служебният кабинет не е изпълнил шеста точка от парламентарното решение, в която се казва да продължи оказването на военнотехническа помощ в зависимост от заявените потребности на Украйна и възможностите на България.

Преди седмица пред Свободна Европа новият военен министър Тодор Тагарев каза, че новият пакет военна помощ ще включва боеприпаси, които, ако сега не бъдат предоставени, ще трябва след няколко години да бъдат утилизирани.

България е една от страните в Източна Европа, която има запаси и произвежда боеприпаси, съвместими с по-старото съветско въоръжение, с което воюва украинската армия. От началото на войната проруски партии и политици като „Възраждане“, БСП и Румен Радев се противопоставят на изпращането на военна помощ за Украйна. Те правят това с лъжливия мотив, че изпращането на военна помощ въвлича страната във войната.

От февруари 2022 г. всички държави членки на НАТО, както и други съюзници, изпратиха оръжия и боеприпаси за Украйна. Русия не воюва и не е обявила войната на нито една от тях. От публикации в български и европейски медии стана ясно, че България изнася към Украйна голяма по обем военна продукция през посредници. Това беше признато и от настоящия министър на отбраната Тагарев.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Правителството одобри новата военна помощ за Украйна

Правителството одобри скоростно новия пакет военна помощ за Украйна. Решенията са взети още преди три дни, но сега се обявяват от Министерския съвет. Новата директна помощ в подкрепа на Киев е в изпълнение на решението на парламента от края на миналата година и няма да изисква да минава отново през […]