Предлага се „хуманитарна пауза“ в Газа

NetNews

„Европейският съвет подкрепя призива на генералния секретар на ООН Гутериш за хуманитарна пауза, за да се позволи безопасен хуманитарен достъп и помощта да достигне до нуждаещите се“, се посочва в проект-заключенията от срещата.

Лидерите на Европейския съюз ще призоват тази седмица за „хуманитарна пауза“ във войната Израел-Хамас, така че хуманитарната помощ за палестинците в Газа да може безопасно да достигне до нуждаещите се, показаха проект-заключения от среща на върха на ЕС, предаде Ройтерс.

Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел в четвъртък и петък на Европейски съвет и ситуацията в Близкия изток ще бъде на първо място в техния дневен ред.

„Европейският съюз ще работи в тясно сътрудничество с партньорите си в региона, за да защити цивилните, да подкрепи тези, които се опитват да стигнат до безопасно място или да предостави помощ, и да улесни достъпа до храна, вода, медицински грижи, гориво и подслон. Той отново подчертава необходимостта от незабавно освобождаване на всички заложници без никакви предварителни условия“, се казва в проекта, видян от Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя повтори силно произраелската си позиция въпреки нарастващите критики сред еврочиновниците, като същевременно остро критикува Иран за това, че се опитва да посее „насилие и хаос“ в Близкия изток.

Около 800 служители на ЕС предприеха необичайната стъпка да пишат на фон дер Лайен в края на миналата седмица, за да протестират срещу това, което смятат за неоправдано пристрастие към Израел във войната Израел-Хамас. Протестът дойде, след като председателят на ЕК пропусна да спомене подкрепата на ЕС за палестинската държавност в реч в четвъртък във Вашингтон – въпреки че решението за две държави е основна част от позицията на европейските страни.

Въпреки това в неделя Фон дер Лайен отново повтори предишната си позиция по време на реч пред младежката организация на нейната германска дясноцентристка политическа група ХДС/ХСС.

Докато тя подчерта, че всяка защита на Израел срещу терористичната група Хамас трябва да бъде „в съответствие с международното право“, тя отново не спомена палестинската държавност и вместо това просто се позова на необходимата хуманитарна помощ, като каза: „Няма противоречие в това да бъдем солидарни с Израел и предоставяне на хуманитарна помощ в Газа.

Според няколко официални лица отношенията ѝ с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел вече са били сложни и кризата е разширила пропастта, тъй като той бързо постави под въпрос законността на ограниченията на Израел срещу населението на Газа.

Жозеп Борел също призова в понеделник за „пауза“ в конфликта между Израел и Хамас, за да станат възможни повече хуманитарни доставки в ивицата Газа.

„Най-важното сега е хуманитарната помощ да стигне до Газа“, каза Борел пред репортери в Люксембург, където присъства на среща на външните министри на ЕС.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Съществува ли извънземен живот според изкуствения интелект?

В Лабораторията за Земята и планетите в Института за науки „Карнеги“ във Вашингтон се работи по проект за обучение на изкуствен интелект чрез предоставяне на различни биохимични проби така, че той да може да отличи дали даден компонент или вещество имат биологичен произход. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова, […]