Премиерът призна: Не мога да гарантирам на енергетиците работа до пенсия

NetNews

Премиерът акад. Николай Денков не може да гарантира работни места и заплата на миньорите и енергетиците до пенсия. Няма такъв сектор в България и затова в преговорите с Европейската комисия се уточнява кое е реалистично и кое не е реалистично, каза премиерът пред журналисти относно протеста на миньорите и енергетиците.

Коментарът си той направи преди да вземе участие на форум на тема „Креативност и иновации – среща на поколенията“ във Федерацията на научно-техническите съюзи в България.

Той обясни, че успоредно с мините ще бъде създадено предприятие с европейски фондове и от държавата, което да подготви новите индустриални паркове. В това държавно предприятие в мините ще работят същите хора, увери Денков относно притеснението на хората от индустриалните работи къде ще работят, след като затворят мините.

Денков предупреди, че България освен 1.4 млрд. лв. по плановете за Стара Загора, Кюстендил и Перник, може да загуби още 3 млрд. лв. Правителството днес ще приеме плановете и утре ще бъдат изпратени в Европейската комисия. Кабинетът е използвал 3 месеца отлагане и плановете ще бъдат гласувани и изпратени.

Правителството се е съобразило доколкото е възможно с исканията на миньорите. „Голяма част от недоволството се основава на проблеми, които са решени в плановете. Ясно е, че говорим за 2038 г., никой не говори за друга дата в момента. Имаше възражения да отпадне 2026 г. за затварянето на ТЕЦ „Бобов дол“ – отпаднало. Има време да се преговаря, защото това, което не разбират хората е, че започват преговорите с ЕК, които трябва да завършат докрая на годината“, подчерта Денков.

Той вижда две причини в недоволството на миньорите – голяма част от информацията не стига до другата страна и единственият начин да се решават общи проблеми, е всички да седнат на масата на преговорите. Никой не може да си позволи 4.4. млрд. лв. днес, категоричен бе премиерът. Начинът да се избегне ескалация, е да се разговаря с това, което е важно за самите миньори и енергетици, добави той.

Според него най-добрият начин за изразяването на мнение не е по площадите, а след като всички седнат на масата на преговори.

Денков изтъкна, че има комбинация от две неща относно протеста на миньорите и енергетиците – хората са напрегнати и политиците използват местните избори, за да си вдигнат рейтинга. Имаме възможност да преговаряме, имаме възможност да уточним текста на споразумението и имаме възможност да го подпишем. Първа точка е да се подготви национален план за съответния преход и това трябва да се направи до края на годината, обясни премиерът.

Той отбеляза, че без да бъдат започнати преговорите с ЕК, няма как да дойдат средствата по втория транш на Плана за възстановяване и устойчивост. В момента правим най-доброто за регионите и хората, като начинът да се включат в процеса, е като седнат с нас на една маса, подкани Денков миньорите.

„Работните места се създават от фирмите, които искат да влязат в индустриалните райони и да инвестират в създаването на нови работни места“, уточни Денков във връзка със скандала, който се разяри в Партийния дом, че определени фирми на ПП/ДБ, които да строят в индустриалните райони.

Текстовете за фирмите са прецизирани и там ще пише кои фирми са готови да инвестират средства за откриване на нови работни места. Истинското състезание се прави чрез методика за оценка и правила за кандидатстване, поставят се публично един месец и след като бъдат одобрени методиката и насоките за кандидатстване, тогава се отваря процедурата по кандидатстване и когато има цял списък с кандидати, се оценяват съответните фирми, поясни Денков.

По думите ми няма нищо лошо методиката и класирането да минат през комисия в парламента, за да се види, че няма нищо „скрито-покрито“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Падна най-старият рекорд в MotoGP

Брад Биндър постави нов абсолютен рекорд на пистата „Мотеги“ по време на втората тренировка преди Гран При на Япония в MotoGP. Южноафриканският пилот на КТМ завъртя обиколка за 1:43.489, с което подобри предишното върхово постижение, което бе дело на Хорхе Лоренцо от 2015 година. FINALLY, @lorenzo99’s 8 year old lap […]