Провеждането на „Кукерландия” 2021 тъне в мрак

NetNews 2

Пълен мрак и неяснота царят в публичното пространство относно провеждането на Маскараден фестивал „Кукерландия” 2021 г. Породилата се ситуация още през миналия март на 2020 г. се отрази и на тазгодишното издание на „Кукерландия“ – фестивалът НЯМА да се проведе, пише на страницата си сайтът fest-bg.com, без да цитира източник. Според електронното издание „в община „Тунджа” все пак ще се проведат редица кукерски шествия на местни групи. Те ще се случат на 12 и 13 март из селата на областта. За да бъдат спазени всички мерки, тези шествия ще са разделени и от часови разстояния, освен от географското им разпръскване”.

Тази информация бе потвърдена от зам.-кметът на общината Станчо Ставрев. Специално за НетНюз той съобщи, че празникът ще се състои на териториален принцип – всяка тунджанска група ще дефилира в собственото си населено място на 13 и 14 март през час във времето между 10.00 и 16.00 часа. В неделя по един представител на група ще участва в дефиле в центъра на областния град между сградите на общините Ямбол и „Тунджа”. Отново през уикенда ямболските кукери пък щели да шестват по кварталите на града. Официалното откриване на фестивала се предвиждало да бъде в петък с концерт на Теодосий Спасов в Безистена. Самият концерт е обявен като събитие в социалните мрежи и някои електронни издания, но никъде не става ясно дали е част от програмата за „Кукерландия” или не.

Общото впечатление е, че липсва всякаква информация по въпроса от основния организатор на фестивала – община Ямбол. Отправеното запитване на НетНюз до пресцентъра на общината ще има ли „Кукерландия” и в какъв формат, остана без отговор. По проблема липсва становище и от Областния медицински съвет. На провелото се заседание на съвета на 23 февруари областният управител лаконично отговори, че въпросът за провеждането на фестивала изобщо не е обсъждан.

В същото време проверка на НетНюз установи, че текат някои от съпътстващите фестивални събития. Едно от тях е традиционният фотоконкурс „Кукерландия”. Oт 30 януари до 26 февруари върви регистрация и качване на снимките за предварителна селекция в сайта на конкурса, става ясно от публикуваната там информация. Журирането и определянето на наградените творби ще е на 12 март, а на следващия ден е обявено, че от 13.00 в галерия “Жорж Папазов” – Ямбол ще бъде откриването на изложбата и връчването на наградите.

Ямболското читалище “Съгласие 1862” пък обяви конкурс за рисунка “Моята Кукерландия – нарисувай ми кукер”. Срокът за представяне на творбите е до 05.03. 2021г. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 12.03.2021 година на  фейсбук страницата на читалището, а наградите ще бъдат изпратени по пощата на посочен от победителите адрес.

И за двете събития липсва официална информация от община Ямбол, не е известно те всъщност част ли са от тазгодишния фестивал или се провеждат като самостоятелни събития.

Още по-голямо недоразумение буди въпросът как ще се проведе карнавалът, ако все пак го има. По дефиниция същността на всеки фестивал е да представи постиженията в определен вид изкуство или, както е в случая, в маскарадните традиции. Същевременно това е голям обществен празник, масово увеселение, придружено с танци, маскарад, шествия. „Кукерландия” е една от емблемите на Ямбол. Редно е жителите на града и областта, както и многобройните почитатели на фестивала в България, да знаят какво предстои, ще бъдат ли допускани като публика, какви ограничения ще бъдат наложени. Надяваме да разберем това от организаторите и компетентните институции и то час по-скоро.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

2 thoughts on “Провеждането на „Кукерландия” 2021 тъне в мрак

  1. Нищо от написаното не отговаря на истинските мероприятия сързани с отбелязването на „Кукерландия 2021“
    Дори и датите са неверни. Празникът ще се проведе на 13 и 14 март, при спазване на въведените притивоепедимични мерки.
    Уважаеми новинари, проверявайте преди да пишете.Толкова е простичко

    1. Нямаше доскоро нищо от двете общини за „истинските мероприятия“. Информацията е коректна, спрямо казаното от зам.-кмета Станчо Ставрев, с когото разговаряхме лично по телефона. Датите са правилни, както стана ясно от праграмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Социалният министър: 160 000 младежи нито работят, нито учат

160 000 младежи нито работят, нито учат. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева по време на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред циганското население. Те ще бъдат идентифицирани на карта. „Важно е да направим карта, с която да идентифицираме около 160 […]