Проектите на бъдещето

NetNews

Децата се превръщат във важен ориентир за разработването на градски проекти на бъдещето. Връзката градска среда-деца все по-често присъства в разработките на архитекти, урбанисти и градостроители. Кой и защо инвестира в устойчиво градско развитие

Публични средства, дарения, инвестиции – има много начини за финансиране на устойчивото градско развитие. Проекти, изпълнявани съвместно от държавата и бизнеса, отчитайки мнението и търсенето на обществото, често могат да бъдат наречени успешни. „Работата на дизайнерите се основава на интегриран подход. Ние сме в активен диалог със заинтересованите страни: жителите на града, бизнеса и правителството. Стремим се да вземем предвид всичките им интереси“, коментират архитекти. Проектантите са тези, които трябва да намерят компромисни решения, които да работят едновременно за властите и гражданите.

Друга роля на архитектите е да помагат на държавните органи да определят дневния ред за градско развитие чрез включване на всички заинтересовани страни в процеса на разработване на проекта. На Запад този подход се прилага от няколко години: създават се градски съвети, които включват всички представители на общността. Например през 2008 г. в Барселона обществото и властите работят заедно за борба с наводненията.

В Берлин жителите и предприятията, заедно с държавата, изпълняват проекта Flussbad Berlin, който има за цел да трансформира канала Spree в центъра на града и да създаде речен басейн от филтрирана вода, постъпваща в канала. Проектът е предложен от група архитекти и художници, подкрепени от Федералното министерство на околната среда и управлявани от асоциация с нестопанска цел.

Също така е от полза за бизнеса да развива градове: може да помогне в областта на GR, HR (тъй като местните професионалисти и студенти няма да се стремят да се преместят в по-голям град), PR.

Общата идея е следната: големият бизнес дава възможности за растеж на малкия и среден бизнес, като същевременно развива инфраструктура и осигурява културно свободно време на гражданите. Целта е не само да се отдават помещения под наем, но и да се отговаря за събитийното съдържание на територията в зависимост от сезона. „Това показва социалната отговорност на проекта към бизнеса“, обясняват специалисти.

Урбанизмът, съобразен с децата, като нова тенденция

Създателите на парк „Атракция” добре са уловили тенденцията, която набира популярност. Прогнозите са, че до 2030 г. на планетата ще има повече от 60% от хората под 18 години. Градското пространство, подходящо за деца, има специфични критерии, които се базират на Конвенцията на ООН за правата на детето, смятат от организацията.

Освен това всяка общност е в състояние да подобри района както по отношение на градоустройството за физическите нужди на децата, така и по отношение на психическия комфорт и развитие.

Архитектът, урбанист и специалист по проектиране на обществени и детски пространства Дария Алексеенко споделя, че се интересува от концепцията на УНИЦЕФ „Град приятелски настроен към децата“ и нейното прилагане в градовете по света. Според архитекта някои образцово озеленени територии в Москва и Казан вече могат да попаднат под това определение. Алексеенко добавя, че напоследък се е появил интерес към темата за детството сред професионалната среда на архитекти, урбанисти и урбанисти. „Миналата година работих във Владивосток по програмата за градски практики на института Стрелка, не повдигнах темата за детството, но намерих съмишленици извън проекта, непрекъснато обсъждахме тези въпроси с тях“, припомня архитектът. Това обаче не е интересно за всички: „Срещам много скептицизъм сред колегите и дори само възрастните граждани.“

Въпреки това през последното десетилетие се създават все по-голям брой както местни, така и световни инициативи в областта на градските изследвания на децата. Например, NPO ACE Trust работи в осем щата на Индия, а преди 2 години международният алианс „Градове за деца“ се появи в Абу Даби. Проблемите, които срещат градските деца обаче, не са само липсата на паркове/площадки и институции. Мястото, адаптирано за дете в съвременния контекст, трябва да отчита рисковете от пандемии и хранителни дефицити, качеството на въздуха и наличието на комуникация с общинските власти.

Всички тези и други точки се изучават при изготвянето на различни рейтинги. Така например, класацията за градовете, подходящи за деца в света за 2021 г., съставена от британската застрахователна компания CIA Landlord Insurance, постави Рейкявик на първо място, следван от Лисабон и Уелингтън. А най-добрият град в Европа през 2022 г. е Прага. УНИЦЕФ поддържа свой собствен рейтинг. Победителите в последния в различни номинации са 6 града по света, включително Бербера (Сомалия) и Рио Кито Рио Кито (Колумбия).

Сравнявайки сайтове в САЩ, Европа и Русия, архитекти забелязват парадокс: колкото по-южна е страната, толкова по-малко внимание се обръща на детския урбанизъм. „В сравнение с Италия или Испания ситуацията в Русия изглежда по-добре. Там пикът на проектирането на пространства за деца беше преди 20-30 години, а сега интересът към тази история изчезна“, отчитат архитекти.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Макрон: Престъпленията на Русия няма да останат ненаказани

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че международната общност иска да помогне на украинците да преживеят зимата въпреки опитите на Русия да ги остави на тъмно и студено, предаде Франс прес. „След като слабостите на Русия във военно отношение станаха очевидни, тя възприе една цинична стратегия – да унищожава гражданска […]