Прокуратурата проверява за порнография прожекция в Пловдив, атакувана от „Възраждане“

NetNews

Прокуратурата води проверка дали награждаваният в Кан белгийски филм “Близо” съдържа порнографски материали с непълнолетни лица. Това потвърдиха в четвъртък от Пловдивската районна прокуратура.

Проверката е образувана по сигнал на гражданин, след като в средата на юни привърженици на проруската партия “Възраждане” неуспешно опитаха да провалят прожекция на филма в Дома на киното в Пловдив с масово нахлуване в киното.

Това стана само дни, след като по подобен начин беше саботирано излъчването на “Близо” в София. Филмът беше част от програмата на София Прайд Филм Фест.

Впоследствие привърженици на “Възраждане” и футболни фенове атакуваха и прожекция на “Близо” във Варна, след което от МВР съобщиха, че разследват хулиганство.

В случая с Пловдив обаче прокурорската проверка е образувана по текста от Наказателния кодекс, който преследва разпространяването на порнографски материали с участието на непълнолетни лица, съобщи местният сайт “Под тепето”.

По този повод Свободна Европа отправи писмено запитване до Пловдивската районна прокуратура, откъдето обясниха, че причината проверката да се води за това престъпление е, че до момента не е получаван друг сигнал по случая.

“До момента прокуратурата не е била сезирана от лица или институции за безредици по време на прожекцията. Независимо от това, в хода на предварителната проверка под наблюдението на Районна прокуратура – Пловдив се събират данни за всички обстоятелства относно случая, като до момента е установено, че група лица, привърженици на определена политическа сила, са се събрали пред киното в знак на протест срещу излъчването на лентата”, съобщиха от държавното обвинение.

Оттам декларираха, че прокурорите събират данни и за “евентуално извършени престъпления от общ характер” от протестиращи срещу прожекцията на “Близо”. Не се уточнява обаче дали такива са били установени.

Историята във филма „Близо“ на белгийския режисьор Лукас Донт проследява живота на 13-годишните момчета Лео и Реми. През лятото двамата са неразделни приятели, но в началото на учебната година съучениците им започват да отправят подигравки към тях и изразяват съмнения, че имат интимна връзка. Реми прекратява приятелството им и Лео се самоубива.

„Близо“ печели Голямата награда на журито на фестивала в Кан. Номиниран е още за „Оскар“ и „Златен глобус“.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дигитална карта показва всички ремонти на ВиК мрежата в София

Дигитална карта показва всички ремонти на ВиК мрежата в София в реално време, съобщиха от „Софийска вода“. От фирмата създадоха интерактивна карта, която помага на клиентите да проверяват директно защо няма вода и какво е качеството на водата. През системата ще могат да се подават и сигнали за течове. Картата […]