Проф. Екатерина Михайлова: Очаквах Румен Радев да излезе със свой вариант за промени в Конституцията

NetNews

Проблемът със съдебната власт не е нов. Има пет изменения на Конституцията, четири от тях са свързани със съдебната власт. На прага сме на пето изменение. Това коментира проф. д-р Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в ефира на БНТ.

Проблемът със съдебната власт е да се получи по-добро правосъдие. Тези промени едва ли ще стигат до гражданите като яснота. Промяната е структурна – как се структурира ВСС, идеята е да има два отделни органа. Позитивното от този проект е, че се търси самоуправление. Съдии да взимат решенията за санкционирането или израстването на действащи съдии, добави още проф. д-р Михайлова, цитирана от novini.bg.

По думите ѝ по време на обсъждането на промените в Конституцията във ВСС се е повдигнал въпросът дали за някои от промените не е необходимо да има Велико народно събрание. „Дали да бъдат отделени двата съвета и да няма общо между тях. Това е една от темите. По-лесно е да има един пленум, който да решава общи за съдебната власт въпроси – бюджет, израстване в кадровата власт“, коментира още тя.

Проф. Михайлова сподели, че е критик на служебното правителство. „Смятам, че не трябва да има служебно правителство. Привърженик съм да остане действащото правителство по време на предизборната кампания“.
Тя определи като спорни предложенията служебен премиер да бъде или председателят на парламента, гуверньорът на БНБ или председателят на КС.

„Конституцията не се прави за конкретен човек. Много битки са водени между президент, парламент и правителство. За две години се видя един проблем. Освен правомощията на президента, нека погледнем и състоянието на политическата система. Когато изискваме от едната институция, нека изискваме и от останалите. Има решения, които не са само на конституционно ниво – изборни закони, Закон за партиите“, допълни още преподавателят по конституционно право.

Тя отбеляза, че е очаквала президента Радев да излезе със свой вариант за промени в Конституцията.

„Може би опасенията му са, че няма да намерят подкрепа. Когато се прави промяна в Конституцията не се търси само подкрепа на депутатите. Това е обществен договор и трябва да бъде подкрепен от мнозинството от българските граждани. Относно внесените предложения- очакваше се да има промени в съдебната система, но други предложения ме изненадаха.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Апартаментът на Стефан Данаилов вече струва 1 милион лева

Апартаментът на Стефан Данаилов в столичния квартал „Лозенец“ пустее вече близо 4 години след смъртта на именития актьор. Жилището е под ключ и е оставено във вида, в който Ламбо го напусна през 2019 г., преди да постъпи в болница. Оттогава досега обаче цената му е скочила двойно и вече […]