Пускат в обращение нова монета с лика на Чарлз III

NetNews

Великобритания пусна в обращение специална монета от 50 пенса, отбелязваща коронацията на крал Чарлз III, съобщава Би Би Си. Кралският монетен двор издаде пет милиона от монетите с дизайн, базиран на Уестминстърското абатство, където се проведе коронацията през май.

Монетите на новия крал ще бъдат обаче с 27 милиарда по-малко от тези по времето на управлението на покойната кралица Елизабет II, които все още са в обращение.

#KCIII #TheKing #GSTK
Special King Charles Coronation 50p coins issued
The Royal Mint is issuing five million of the coins, with a design based on Westminster Abbey, where the Coronation was held in May.
It will allow the public to „find a piece of history in their change“, pic.twitter.com/IBUFb05iWO

— Britannicus Maximus „Brutus“ (@BrutusMaximusX) August 10, 2023

Монетата от 50 пенса е втората с лика на новия монарх. Първата бе пусната в обращение през декември 2022 г., припомня news.bg.

Намерението на Монетния двор е да се използват съществуващите запаси от монети и банкноти от ерата на кралица Елизабет II, като постепенно се въвеждат нови артикули от царуването на краля.

Кралският монетен двор очаква монетата от коронацията, с портрета и отличителните знаци на крал Чарлз, да бъде популярна сред „членовете на обществото, които искат да притежават част от британската история“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Вратарят на Реал Мадрид с първи думи след кошмара

Вратарят на Реал Мадрид – Тибо Куртоа, коментира тежката контузия, която получи на тренировка. Белгиецът е със скъсана предна кръстна връзка на лявото коляно и ще бъде опериран. Това озчава, че е аут от футбола минимум за 6 месеца. „Никога не очакваш да преминеш през нещо подобно. Сега трябва да […]