Путин разчита, че нарастващите цени на енергията ще склонят Украйна за примирие

NetNews

Студените зими помогнаха на Москва да победи Наполеон и Хитлер. Сега руският президент Владимир Путин разчита, че рязко нарастващите цени на енергията и възможният ѝ недостиг тази зима ще убедят Европа да склони Украйна за примирие – при условията на Русия, пише „Ройтерс“.

Според два руски източника, запознати с мисленето на Кремъл, това е единственият път към мир, който вижда Москва, предвид факта, че Киев обяви, че няма да води преговори, докато руските сили не се изтеглят изцяло от Украйна, цитира news.bg.

Имаме време, можем да изчакаме, заяви източник, близък до руските власти, който пожела анонимност, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.

„Ще бъде трудна зима за европейците. Може да станем свидетели на протести, безредици. Някои европейски лидери може да се замислят дали да продължават да подкрепят Украйна и да решат, че е време за споразумение“, отбеляза той.

Друг източник, близък до Кремъл, посочи, че Москва вече забелязва разколебано европейско единство и очаква този процес да се ускори на фона на трудностите през зимата.

„Ще бъде много тежко, ако войната се проточи през есента и зимата. Така че има надежда украинците да поискат мир“, смята той.

Украйна и най-верните ѝ западни поддръжници обаче твърдят, че не възнамеряват да се предават, а американски служители, пожелали анонимност, посочват, че засега не виждат признаци на колебание в подкрепата за Украйна.

По повод националния празник на Украйна днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър: „ЕС беше с вас в тази битка от самото начало. И ще бъдем толкова дълго, колкото трябва“.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли обвиненията за умората на Запада от войната в Украйна и заяви, че цената, която Алиансът ще плати, ако Русия победи, ще бъде много по-висока.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Избори в Ангола. Кой идва на власт?

Анголците гласуват днес на общи избори, на които президентът Жоау Лоуренсу се стреми да си осигури втори мандат, а дългогодишната опозиционна партия Национален съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА) се опитва да надделее над управляващото Народно движение за освобождение на Ангола (МПЛА), което е на власт от 47 години, […]