Пчеларите излизат на протест

NetNews

Представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" се събират днес пред Министерство на земеделието, предаде БНР.

Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето ѝ.

Според недоволните производители на мед, цялата нормативна уредба, която се отнася до пчеларството у нас, е в пълен хаос. Абсурдно е, казват те, пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът – с животновъден обект. Така, за да отговори на изискванията на закона, пчелата, например, не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител. И още – пчеларите търпят огромни финансови загуби заради високата смъртност през последните, като в някои райони тя достига до 5-80 на сто от пчелните семейства. Агростатистиката обаче не отчита такава тенденция. Това, според пчеларите е част от проблема – смъртността не се отчита официално, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора.

Днес от бранша ще връчат на министъра на земеделието препоръките си за решаване на проблемите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започва ваксинирането и при личните лекари

От днес и личните лекари започват ваксинация срещу Covid-19 на своите пациенти, предаде БНР. Има достатъчно налични ваксини, уверяват здравните власти. 4 300 лични лекари се включват в процеса по ваксинация. През последния месец те трябваше да съберат данни от своите пациенти за желаещите, които искат да бъдат имунизирани. Вече […]