Първо във ФАКТИ: Български духовници поискаха от руския посланик Митрофанова ключовете от Руската църква. Тя отказала

NetNews

Български духовници са се срещнали с руския посланик Елеонора Митрофанова. Това научи ФАКТИ от двама независими източника, пожелали анонимност.

Основният въпрос на срещата е бил българските духовници да получат ключовете от заключената българска Руска църква. Припомняме, че Руската църква в София от своето изграждане се намира под юрисдикцията на Българската православна църква.

По неофициална информация Митрофанова отказала да предаде ключовете. Основният ѝ мотив бил, че чакала писмо от руския патриарх Кирил.

Това стана часове, след като българският патриарх Неофит назначи духовници, които да възстановят богослужението в Руската църква в София. Преди да поемат своите задължения в Руската църква, духовниците бяха приети от патриах Неофит в сградата на Софийска света митрополия, който ги благослови и им даде своето Първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности.

Припомняме, че негово Светейшество Българският Патриарх Неофит издаде заповед, с която лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храм “Св Николай Мирликийски”, известен като Руската Църква.

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена, съобщи Светият синод на Българската православна църква. Решението на Патриарх Неофит идва след няколко дни шествия и молебени от вярващи пред затворените врати на храма, откъдето по решение на българските власти в четвъртък привечер бяха изненадващо екстрадирани руските свещеници начело с архимандрит Васиан.

“Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа”, се казва в съобщението на Светия синод.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма.

Светият синод ще обсъди на редовното си заседание в началото на октомври “всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса”.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кражби на мед и метали в Германия: положението е драматично

Германските железници се намират в затруднено положение. Дойче Бан страда от провалите през последните десетилетия, а в скоро време ще трябва да модернизира и почти цялата си инфраструктура. Съществува и още един проблем, който струва много пари – кражбите на метали и най-вече на медни проводници. Само през 2022 г. […]