Разработван от „Вътрешна сигурност“ бивш шеф на ГДБОП-Пловдив оглави КПКОНПИ в града

NetNews

Разработван от „Вътрешна сигурност“ бивш шеф на ГДБОП-Пловдив оглави структурата на КПКОНПИ в града на тепетата. Става дума за Запрян Стоянов, когото много хора познават като „Харпуна“ или „Тармъка“. Това е поредният скандал в местната антикорупционна комисия, след като за този пост през февруари се кандидатира и Николай Брънчев – бивш началник на НАП-Пловдив, оказал се основен герой в разработката на ДАНС „Хиени“. След като Брънчев беше допуснат до конкурс за шеф на звеното КПКОНПИ, но не се яви, Запрян Стоянов „спечели“ състезанието. Източници от МВР разкриха пред Фрог нюз, че Стоянов наскоро се пенсионирал от поста шеф на БОП-Пловдив след твърде любопитни събития, свързани с професионалната му кариера.

Съмнителна информация във „Вътрешна сигурност“ дава старт през 2020 г. на оперативна разработка, в която попада и Запрян Стоянов. Тя е свързана с предупреждаване на криминално-проявени лица за готвени срещу тях акции. Имало данни, че това се вършело от полицейски шефове. Запрян Стоянов, според нашите източници от вътрешното ведомство, е бил подслушван в тази връзка. Какво е излязло от СРС-та знаят малцина, но е факт, че малко след това е образувано досъдебно производство в специализираната прокуратурата /Фрог разполага с данни за него/.

Работата на „Вътрешна сигурност“ стига и до ушите на ръководството в централата на ГДБОП. Според източника ни, имало решение да не се дава гласност на случая, за да не се удря по репутацията на властта. Казват, че Стоянов бил посъветван да „излезе на заслужен отдих“. От досъдебното производство все още няма реален резултат, но подслушваният шеф, веднага след махането си, пожелал да оглави звеното, призвано да се бори срещу корупцията в държавата. И това вече е факт.

Запрян Стоянов е завършил милиционерското училище в Пазарджик. Бил е началник на районното в Асеновград, откъдето, твърди се, е създал изключително топли отношения с приближени до ДПС.

Скандалите с КПКОНПИ не свършват до тук. Оказва се, че Николай Брънчев, за когото Фрог подробно ви разказа в предишни публикации, се е кандидатирал за два поста в КПКОНПИ. Единият – шеф на цялото звено в града под тепетата, а другият – за главен инспектор. След като Брънчев не се явява на конкурса за шеф, от публична информация на сайта на антикорупционната комисия се разбира, че той е бил първият допуснат до конкурса за главен инспектор. В крайна сметка никой не спечелил. Не е ясно дали разкритията в медиите за неговата професионална кариера не са били спънка към поредното му израстване в държавната администрация.

Интересна е практиката на управляващите на високи и отговорни постове да поставят хора, които са били обект на службите или прокуратурата. Наскоро медията ни разкри, че шефът на „Вътрешна сигурност“ към МВР Стефчо Банков, който минава за особено близък до главния прокурор Иван Гешев, е бил подслушван. От документ, с който разполагаме се вижда, че разработката срещу Банков била кръстена с псевдоним „Геа“.

Обект на „Вътрешна сигурност“ се оказаха и полицейски шефове от полицията в Плевен. Разкрития на местни кримки, дадени пред съдия, сочат, че началниците са поръчвали на кого да се подхвърлят наркотици с цел лично отмъщение. Срещу тях бяха образувани досъдебни производства в специализираната прокуратура, но въпросните ченгета продължават да са на постовете си.

Екип на Фрог нюз

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

НФСБ: В защита на държавата - изпълнено

С промени в Закона за приватизацията, приети по предложение на депутати от „Атака“ през юли 2018 г. , бе намален срокът за изпълнение на задължения по приватизационните договори от 10 на 5 години, като се предвиждаше той да е в сила и за заварените договори. Това беше щедър подарък за […]