Ракетният удар в Кабул – дрон на САЩ срещу кола с терористи на ДАЕШ

NetNews

Американските сили в неделя удариха с дрон, унищожавайки кола с експлозиви в Кабул, с помощта на която бойците от ДАЕШ (Ислямска държава – Хорасан), имаха за цел извърши терористична атака, се казва в изявление на представителя на Централното командване на САЩ Бил Ърбан, цитиран от БиБиСи.

"Днес американските сили извършиха въздушен удар от безпилотен летателен апарат върху кола в Кабул при самозащита, премахвайки непосредствената заплаха от ДАЕШ-Хорасан срещу летище Хамид Карзай", се казва в документа.

"Убедени сме, че успешно сме постигнали целта". Както се посочва в изявлението, "вторични експлозии" последват след удара върху автомобила. Американските власти смятат, че това показва "значително количество експлозиви" в превозното средство.

"Ние оценяваме възможността да има жертви сред цивилните, но в момента нямаме никакви доказателства за това. Продължаваме да следим потенциалните нови заплахи", се казва в изявлението.

Афганистанската телевизия Ariana News и ТАСС съобщават, че при удара са загинали 7 души, включително четири деца. Отбелязва се, че две превозни средства са унищожени, както и частично жилищна сграда.

Талибаните потвърдиха, че американските военни са извършили въздушен удар, насочен срещу атентатор-самоубиец, който е планирал да извърши атака срещу международното летище в Кабул.

Съветникът на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан заяви, че ще продължат да нанасят удари. "Президентът Джо Байдън няма намерение да започва нова война в Афганистан", каза той пред СиБиЕс.

"Като се има предвид това, той също ще разговаря със своите командири за какъв набор от инструменти и способности се нуждаят, за да накарат хората, нападнали нашите войски на летището в Кабул и да се уверят, че унижаваме групата ДАЕШ-Х, които са извършили тази атака."

"Така че, да, ще продължим да предприемаме подобни удари, както направихме през уикенда срещу извършителите. И да, ще обмислим други операции."

Съливан също каза, че "много внимателно проследяват" потенциални заплахи от атаки в САЩ: "Това, което разузнавателната общност е оценила досега, е, че съответните терористични групи в Афганистан не притежават разширени външни способности за заговор – но, разбира се, те може и да ги развият."

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манчестър Юнайтед с втора победа за сезона във Висшата лига

Манчестър Юнайтед записа втора победа от началото на сезона във Висшата лига, след като в двубой от третия кръг победи Уулвърхемптън като гост с 1:0. Единственото попадение в мача отбеляза Мейсън Грийнууд в 81-та минута, който се разписа в трета поредна среща за ''червените дяволи''. За първите път като титуляри […]