Ракетни комплекси по покривите – за какво се готви Москва?

NetNews

В социалните мрежи се появиха множество съобщения за разполагане на зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана в различни райони на Москва и близкото Подмосковие. Снимки и видеа в мрежите показват въоръжение дори по покривите на къщите, съобщава руската служба на BBC. Ако това е вярно, тогава за какво се готви руската столица в края на 11 месеца от нахлуването в Украйна, пита медията.

От четвъртък руските социални мрежи публикуват фотоси и видеоклипове, който показват поставени на няколко сгради в центъра на Москва в близост до Кремъл системи за противовъздушна отбрана (ПВО). По специално, зенитно-ракетни комплекси „Панцир-С1“ са снимани на сградата на Министерството на отбраната на Руската федерация на на Фрунзенска набережная.

В същия ден се появи видеозапис от Тетеринска алея в Таганка, сниман от виск етаж, на който се вижда техника, която много прилича на „Панцир“, както и голям кран, който вдига контейнер на покрива на сградата. Охранители обясняват случилото се като планово учение или ремонт на покрива.

Друго видео с ПВО система (вероятно „Панцир-С1“) на 10 км от резиденцията Путина в Ново-Огарево на Рублево-Успенско шосе е публикувано в Telegram канала „Сирена“.

Още няколко ПВО системи са снимани на 2 км от бизнес летището „Остафево“ в Нова Москва, което се ползва и от военните. Според изпратилия видеото в редакцията на „Сиреа“, военната техника се е появила там преди около мес.

Потребители публикуват в социалните мрежи и други снимки с военна техника в различни части на Москва, като съобщават за системи С-400, разположени в района на Тимирязевската селскостопанска академия, както и за противовъздушна батарея в парка „Лосиный остров“.

На 18 януари, коментирайки неотдавнашната трагедия в Днепър с над 40 цивилни жертви на руски ракетен удар по жилищна сграда, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че за всичко са виновни украинските системи за противовъздушна отбрана, които, според него, „противно на всички закони за водене на война, в противоречие с международното и хуманитарното право, са разполижени в жилищни райони“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан от журналисти в петък за разполагането на ПВО системи в Москва, по традиция препрати всички въпроси към Министерството на отброната.

Министерството и кметството на Москва обаче не коментираха случващото се.

BBC не може да потвърди, че масираното разполагане на ПВО системи в Москва е започнало сега. По информация на други източници зенитно-ракетният комплекс „Панцир“ на на покрива на сградата на Министерството на отбраната е там поне от декември 2022 г. ПВО защитата на стратегически летище от стратекическо значение и резиденцията на Путин също не изглежда нещо необичайно.

Според потребители сайт topwar.ru в САЩ ПВО са разположени на сгради до Белия дом, а в Сеул зенитно-ракетните системи по покривите са задължителен атрибут заради близката граница със Северна Корея.

Въпреки това, по-голямата част от съобщенията за разполагане на зенитно-ракетни системи в Москва и околностите на руската столица се появиха през последните дни. В повечето случаи се говори са „Панцир“ – система, предназначена предимно за отблъскване на атака на самолети със сравнително ниска скорост.

„Панцир-С1“ – предимства и недостатъци

Зенитният ракетно-оръдеен комплекс Панцир-С1 е създаден за противовъздушна отбрана на малки цивилни и военни обекти. Използва се главно за защита на близки райони или заедно с други системи за противовъздушна отбрана при отразяване на масирани въздушни удари.

Сравнително новата система има мобилна версия с камион и в стационарен вариант. Според обявените характеристики тя може да обстрелва едновременно четири въздушни цели на разстояние до 20 км и на височина до 15 км. Максималната скорост за поразяване на цели е 1000 m/s, което е приблизително три пъти повече от скороста на звука, по данни на разработчиците.

В реални бойни условия обаче тези характеристики се оказват силно надценени.

Още през 2012 година на научно-техническа конференция на Министерството на отбранбата на Русия и Руската академия на ракетните и артилерийски науки, авторите на доклада за ефективността на зенитно-ракетния комплекс „Панцир-С1“, посочват редица негови сериозни недостатъци. По-конкретно в доклада се отбеляза:реалните резултати от тестовете за стрелба показаха ниската способност на комплекса да стреля по цели, маневриращи и летящи с курсов параметър над 2-3 км;възможността за стрелба по цели, летящи със скорост над 400 m/s, не е потвърдена, въпреки че скоростта от 1000 m/s е посочена в експлоатационните характеристики на системата;осигурява се максимален обсег на стрелба от 20 km срещу въздушни цели, летящи със скорост не повече от 80 m/s.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Георгиевски: Искат или не, българите са факт в РСМ, Пендиков е честен и добър българин

Това нападение е срещу всички българи в република Северна Македония. Не е само срещу секретаря на клуб „Цар Борис III“, а срещу всички нас. Това каза председателят на опожарения културен център в Битоля Любчо Георгиевски в ефира на „Офанзива“ по NOVA NEWS. „Пендиков е честен и добър българин, който е […]