Рекордно рано бяха запълнени европейските газохранилища

NetNews

С над 85% са запълнени европейските подземни газохранилища (ПГХ), сочат данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Ако сегашното ниво на инжектиране се запази, Европа може да напълни съоръженията за ПГХ до целевите 90% до отоплителния сезон още през август.

Запълняемостта е с 15 процентни пункта по-високо от средното за тази дата за последните 5 години. Съдържат над 93 млрд. куб. м газ.

По-рано еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че Европа се надява да запълни газовите хранилища с 90% до ноември.

Миналата година пиковата заетост на газовите хранилища в ЕС – 95,64% – беше достигната в средата на ноември. 90% от съоръженията на ПГХ бяха запълнени в началото на октомври.

Сезонът за добив на газ от европейските подземни хранилища приключи на 6 април. Топлата зима помогна много за лекото преминаване на отоплителния сезон в Европа. Няма обаче гаранции, че природата ще направи такъв подарък през предстоящия отоплителен сезон, отбелязват от „Газпром“. Попълването от Европа на запасите от газ в UGSF до нивото от миналата година може да се превърне в нетривиална задача поради политически мотивирания отказ от руски тръбопроводен газ и засилената конкуренция за втечнен природен газ, според руския холдинг.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Отбор от Саудитска арабия надцаква Ман Юнайтед за марокански национал

Саудитският клуб Ал-Ахли е решен на всяка цена да привлече Софиан Амрабат от Фиорентина, пише „Екип“. Мароканският национал е силно желан и от Манчестър Юнайтед, но арабите са готови да дадат повече пари както на италианския клуб, така и на футболиста. Ал-Ахли вече подписа договори с Роберто Фирмино, Рияд Марез, […]