Румен Петков: „Булгартрансгаз“ може да бъде изправен пред фалит

NetNews

Дружеството „Булгартрансгаз“ е теглило девет кредита от различни банки със срок над една година за сключването, без санкция от КЕВР – забранено по силата на Закона за енергетиката. Това сочи проверка на енергийната комисия, в отговор на заявление по ЗДОИ от страна на АБВ, съобщи пред медиите председателят на партията Румен Петков. Той определи въпроса за „Булгартрансгаз“ като изключително драматичен.

„След многократно наше настояване КЕВР направи обстойна проверка, която показва драматична ситуация от гледна точка на гаранцията за бъдещи доставки на газ в страната. В пет от договорите за банков кредит са учредени залози, за което „Булгартрансгаз“ също не е иска санкция от Комисията, а това също е в противоречие със Закона за енергетиката“.

Петков определи като изключително странно бездействието на министъра на енергетиката по отношение на „Булгартрансгаз“, включително и по кадровите въпроси в дружеството.

„Той утре има три възможности. Едната е да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ незабавно и да сезира прокуратурата. Втората стъпка, която може да направи, ако не предприеме първата, е да излезе в отпуск по майчинство. Третата стъпка е просто да излезе и да каже – не ставам за тая работа“ и да напусне. Четвърто решение това момче няма“.

Румен Петков смята за недопустимо „Булгартрансгаз“ да продължи да работи по досегашния си начин. Той е категоричен, че трябва да започне незабавно анализ на състоянието на „Булгартрансгаз“, защото дружеството може да бъде изправено пред фалит.

В следващо свое заявление по ЗДОИ ПП АБВ отправи питане към КЕВР – вярно ли е, че „Българска банка за развитие“ (ББР) е предоставила на „Булгартрансгаз“ кредити. Отговорът сочи, че ББР отказва да даде информация на КЕВР по въпроса – за мотивите, основанието и мащаба на кредита.

„Имам основание да считам, че кредитът отива към 150 млн. лв. Ако това е направено, защо министърът на икономиката не обяви „Булгартрансгаз“ сред странните кредитополучатели? Защото ако министърът на икономиката и министърът на енергетиката крият престъпления в енергетиката, президентът Радев трябва да се замисли много дълбоко. Както и всички ние“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Руски туристи заляха Турция

Голяма брой полети от Русия пристигнаха в Анталия, съобщи агенция Анадола. Самолетите пристигат в Турция от миналата седмица. За седем дни в курорта са пристигнали 1707 самолета. Те са превозили 326 570 пътници. Въздушният трафик се е увеличил, след като Русия разреши пътуванията до Турция. През последните дни са регистрирани […]