Румен Радев: Компромис с нашата сигурност и способност да защитим дома си не трябва да допускаме

NetNews

Днес нашето убеждение, вяра и призив е, че компромис с нашата сигурност и с нашата способност да защитим дома си и децата си не трябва да допускаме. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на Националното тракийско поклонение в Маджарово, съобщи БТА.

„Днешният ден носи вековната мъка на няколко поколения тракийци, затова по традиция днес се събираме в този прекрасен български край с уникална природа и история, за да разровим жаравата на спомена и да почетем с мълчание голготата на предците ни“, посочи държавният глава.

„Пантеонът костница в Маджарово е сред свещените места, съхранили трагичния спомен за погрома над тракийските българи, за хилядите зверски избити от свирепия башибозук, за невинните мъченици и безбройните разорени бежанци от Одринска и Беломорска Тракия“, каза Румен Радев и допълни, че Пантеонът съхранява и спомена за шепата техни самоотвержени защитници, които все пак съумяха да защитят живота и честта на хиляди жени, деца и старци, тръгнали да дирят спасение в свободна България.

„Нашите предци запазиха достойнството и съумяха да съхранят здравия тракийски корен, от който израснаха нови всеотдайни поколения“, изтъкна държавният глава. По думите му тези поколения днес носят завета да не забравяме страшните уроци на миналото, но и да не търсим отмъщение.

„Ние, хората от този край, знаем за този трагичен епизод не от учебниците по история, за съжаление. Подобни събития в нашите учебници стават все по-малко и описанието за тях се отдалечава все повече от действителността“, каза Румен Радев. Според него за тракийци това не е просто памет, а вяра, съвест и кръвна връзка.

„Поклон пред хилядите невинни жертви и борците за свободната на Тракия, оставили костите си в Илинденско-Преображенското въстание и по бойните поля на Балканската война“, завърши словото си президентът.

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение „Ден на тракийската памет“в Мемориалния комплекс с пантеон костница. Последната събота преди четвърти октомври е и официален празник на общинския център в Източните Родопи. Тържествата са посветени на 110-годишнината от разорението на тракийските българи, трагичните събития с избиването на над 2000 старци, жени и деца от турски башибозук през 1913 година край село Ятаджик, старото име на Маджарово, и 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Отслужена бе заукопойна молитва, предвижда се поднасянето на венци и цветя пред паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко войвода, както и представянето на подготвената от Тракийския научен институт мобилна изложба „Тракийска епопея“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Румъния: Руски дронове нарушиха въздушното ни пространство?

Министерството на отбраната на Румъния съобщи, че руски дронове може да са нарушили въздушното пространство в събота вечерта. Руската армия предприе нова атака срещу Украйна с помощта на дронове камикадзе. Украинските военни съобщиха, че руските военни са изстреляли 40 дрона и 30 от тях са били свалени. По-специално, дронове атакуваха […]