Русия е с морално деградирала позиция

NetNews

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн изказа критики днес за провалените опити на ООН да предотврати войната в Украйна. Тя обвини Русия, че е наложила на Съвета за сигурност своята „морално деградирала“ позиция, съобщи Франс прес. Ардърн, която от дълго време е критик на правото на вето на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия), отново призова за реформа в световната организация.

„Провалът“ на ООН по отношение на Украйна се дължи на правото на вето, което облагодетелства Москва, заяви Ардърн, която е на посещение в Австралия, по време на конференция в Института Лоуи – независим мозъчен тръст, базиран в Сидни. Според нея Русия използва мястото си в Съвета за сигурност, за да налага своята „морално деградирала позиция, като продължение на морално деградиралата и незаконна война“. „Трябва да реформираме ООН, така че да не трябва да зависим от отделни държави, които налагат свои самостоятелни позиции“, заяви още Ардърн, цитирана от АФП.

По време на посещението си в Австралия, Ардърн обърна внимание и на темите, които ще бъдат обсъдени на годишната среща на Форума на тихоокеанските островни държави следващата седмица във Фиджи. Тази среща на лидерите им се провежда във момент на растяща загриженост заради влиянието на Китай в региона, особено след подписания тази година договор за сигурност със Соломоновите острови, посочва Ройтерс. „Нашето виждане е, че регионалните предизвикателства пред сигурността трябва да се решават регионално от семейството на Форума“, коментира Ардърн. Според нея тихоокеанското сътрудничество трябва да бъде оформено от споразумения на регионално ниво, което не означава, че други държави нямат интерес от ангажираност в региона.

„Би било грешка да определяме тази ангажираност, включително на Китай, като нещо ново. Също така би било грешка тихоокеанският регион да се окаже в положение да трябва да избира на чия страна да застане“, допълва тя, цитирана от Ройтерс. Освен пакта със Соломоновите острови, Китай се стреми да установи сътрудничество с около дузина тихоокеански островни държави в областта на сигурността и трансфера на данни, нещо което сериозно притеснява Нова Зеландия и Австралия, както и САЩ, които са техен партньор, предаде БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нинова: Правителството отпусна стипендии за даровити деца

Правителството отпусна допълнителни средства за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2022 година. „Имаме много надарени деца и наша грижа е да ги подкрепим да се развиват“, заяви вицепремиерът Нинова. Осигурените средства са в размер на […]