Руската православна църква споделя вината за „престъпленията“ в Украйна, каза Вселенският патриарх

NetNews

Руската православна църква споделя вината за престъпленията, извършени то Русия в Украйна. Това каза Вселенският патриарх Вартоломей, който е духовен лидер на православните християни по света, цитиран от Ройтерс.

Думите му идват на фона на подкрепата на руския патриарх Кирил за войната на Москва срещу Украйна. Дни след като руската армия нахлу в Украйна, Кирил каза, че това се случва, за да се защитят хората в Донбас, които не искат да приемат западните ценности и „гей парадите“.

В сряда Вселенският патриарх Вартоломей обвини руските власти, че използват църквата в страната като „инструмент за своите стратегически цели“.

„Църквата и държавното управление в Русия си съдействаха в престъпната агресия и споделят отговорността за последвалите престъпления, като например шокиращите отвличания на украинските деца“, каза Вартоломей по време на конференция, организирана от литовския парламент.

Миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, като го обвини във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна в Русия. Москва твърди, че децата са преместени от Украйна за тяхната собствена безопасност и отрича да е извършвала нарушения.

„Нашият междурелигиозен диалог трябва да се фокусира върху начини да се противопоставим и да неутрализираме капацитета на ръководството на Московския патриархат да подкопава единството ни и чрез теологията да легитимира криминално поведение“, добави още Вартоломей.

Руската православна църква все още не е коментирала изказването му.

През 2022 г. Ройтерс писа, че изказванията на руския патриарх Кирил в подкрепа на войната в Украйна са довели до разцепление в православните църкви по света. По-късно Ватикана отмени среща на Папа Франциск с руския патриарх.

Украинската православна църква скъса връзките си с руската. В края на миналата година Украйна започна масово да разследва украински църкви по сигнали за проруска пропаганда от свещеници.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Официалният плейлист за коронацията на крал Чарлз: Queen, Beatles, Coldplay... но без Rolling Stones

Почти всичко вече е готово за коронацията на крал Чарлз III на 6 май, включително и официалният плейлист. Той вече е публикуван в платформата Sporify, а в него влизат световни изпълнители и групи от последните няколко десетилетия. Прави впечатление серизното разнообразие: сред парчетата, които ще звучат в празничния ден, са […]