Руските войници напуснали Чернобил засегнати от радиация?

NetNews

Атомният надзорен орган на ООН разследва твърденията на Украйна, че руските войници, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са напуснали, след като са получили високи дози радиация.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че не може да потвърди твърденията на украинската държавна енергийна компания Енергоатом и търси независима оценка.

От „Енергоатом“ заявиха, че руснаците са изкопали окопи в гората в зоната на изключване на мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света и че войските „изпаднали в паника при първите признаци на заболяване„, което се „появило много бързо“ и започнали да се готвят да напуснат.

Украинският вицепремиер Ирина Верещук също заяви, че руските войски, които копали окопи в гората, са били изложени на радиация, но това не е проверено независимо.

Някои доклади предполагат, че войниците са изпратени в специално медицинско заведение в Беларус, след като са прокарали танкове през „мъртвата зона“ около атомната централа, издигайки радиоактивен прах.

Руските сили също се оттеглиха от близкия град Славутич, където живеят работници в Чернобил, съобщи Енергоатом.

Още по темата

31 мар 2022 18:10

25

29 мар 2022 12:01

15

28 мар 2022 11:18

128

МААЕ заяви, че се готви да изпрати първата си „мисия за помощ и подкрепа“ в Чернобил в Северна Украйна през следващите няколко дни.

Въпреки че руските войници завзеха контрола над Чернобил скоро след инвазията на 24 февруари, украинският персонал на централата продължи да наблюдава безопасното съхранение на отработено ядрено гориво и да наблюдава бетонираните останки от реактора, който експлодира през 1986 г., причинявайки най-тежката ядрена авария в света.

В отделен пост Енергоатом каза, че руската страна официално се е съгласила да върне на Украйна отговорността за опазването на Чернобил. Той сподели документ, подписан от хора, които е идентифицирал като висш служител в Чернобил и руски военен служител, назначен да охранява централата. Ройтерс не можа веднага да провери автентичността на документа.

Украйна многократно е изразявала опасения за безопасността на Чернобил и е настоявала за изтегляне на руските войски, чието присъствие предотврати ротацията на личния състав за известно време.

Помолено да коментира отчетите на служителите в Чернобил, руското министерство на отбраната не отговори.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Подкаст: Хибридната мрежа на Русия в България / Андрей Гюров за мотивите да е управител на БНБ

Целият подкаст е тук: Your browser does not support the audio element. „Гласът на „Капитал“ e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на […]