Руснакът Олег Пулатов се обяви за невинен за свалянето на малайзийския самолет над Украйна

NetNews

Руснакът Олег Пулатов, един от обвинените задочно за свалянето на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г., се обяви за невинен на съдебния процес в Нидерландия, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Във видеоизявление, показано в съдебната зала в близост до амстердамското летище „Схипхол“, Пулатов не се призна за виновен и заяви, че няма нищо общо със свалянето на самолета по полет MH17 (букви – латински), причинило смъртта на всичките 298 човека на борда. С неговото изявление процесът срещу четиримата заподозрени проруски бунтовници, всичките съдени задочно, приключва повече от две години след началото си. Присъдите ще бъдат оповестени не по-рано от ноември т.г. Прокуратурата настоява за доживотен затвор за четиримата, сред които са още Игор Гиркин, Сергей Дубински и Леонид Харченко.

Боингът на „Малейша еърлайнс“ е свален по време на полет от Амстердам до Куала Лумпур на 17 юли 2014 г. над Източна Украйна. По това време на земята се водят ожесточени сражения между украинската армия и проруски сепаратисти. Повечето от загиналите са нидерландски поданици и затова съдебният процес се води в Нидерландия. Международни експерти и следователи са установили, че самолетът е поразен от руска ракета „земя-въздух“ от типа „Бук“, числяща се към 53-а противовъздушна ракетна бригада на Руската федерация.

Пулатов е единственият подсъдим, представен от адвокати на процеса. Защитата пледира за неговото оправдаване, като се позова на големи пропуски в разследването и на предубедеността и едностранчивостта на прокуратурата.

Правителството на Нидерландия държи отговорна Русия за атаката срещу гражданския самолет. Москва твърди, че няма нищо общо със случая, припомниха агенциите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Елиза Ферейра: Преходът от въглищни индустрии с въглероден отпечатък не зависи от желанието на хората

Европейският комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра бе на двудневно посещение в България. След срещата ѝ с премиера Кирил Петков стана ясно, че България ще усвои 22 милиарда лева по Кохезионния фонд на ЕС – с които България може да стопи изоставането си от останалите страни членки. […]