Ръководителят на Еулекс: Ситуацията в Северно Косово е сериозна

NetNews

Ръководителят на мисията на ЕС в Косово (Еулекс) Ларс-Гунар Вигемарк каза днес, че ситуацията със сигурността в Северно Косово е много сериозна и Еулекс е утроил силите си там, но няма компетенции за поемането на контрола вместо косовската полиция, както и че барикадите трябва да бъдат премахнати по мирен път, предаде Танюг.

„Засега косовската полиция не ни е търсила за помощ в премахването на барикадите, засега искат от нас само да наблюдаваме ситуацията, което и правим – утроили сме присъствието си, опитваме се да присъстваме колкото може повече, така че да успокоим ситуацията, но нямаме нито правото, нито силата, физически да премахнем барикадите“, каза Вигемарк, пише 24chasa.bg.

Той оцени, че барикадите трябва да се премахнат по мирен път и това трябва да се направи от онези, които са ги издигнали.

Ситуацията в Северно Косово се изостри тези дни след атаки срещу офиси на избирателни комисии и местната полиция, блокади на пътища, стрелба и експлозии, което доведе до отлагане на насрочените избори за местни власти в Северно Косово от декември за април, а Вучич заяви, че Сърбия може да изпрати сръбски военни в Косово. Избори трябва да бъдат произведени, тъй като през ноември представителите на етническите сърби напуснаха постовете си в косовските институции в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски. Сръбски депутати, прокурори и полицейски служители се отказаха от постовете си в местната власт.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Заверче на практика изхвърли Хебър от Шампионската лига

Полският Заверче нанесе нова тежка загуба на Хебър във волейболната Шампионската лига, налагайки се с 3:0 над българския шампион. В отделните части разликата бе 26:24, 25:15 и 25:17, за да видим как на практика „тигрите“ губят шансове за излизане от групата. До края на този етап от турнира има само […]