Само избирателите на БСП и ДПС предпочитат хартиения вот

NetNews

Само избирателите на БСП и ДПС предпочитат хартиения вот

Снимка БГНЕС

Симпатизантите на големите политически сили предпочитат да гласуват с машини. Само при БСП и ДПС гласоподавателите предпочитат хартиените бюлетини – над половината от тях са избрали химикала и хартията. И в двете формации този процент е около 55.

Това показват данните от проведения екзитпол на социолозите от „Тренд“. Изследването е възложено и финансирано от „Нова телевизия“.

Най-силно предпочитание към машинния вот имат поддръжниците на ПП и ДБ, които в предния парламент бяха и най-запалените му защитници срещу „хартиената коалиция“. 82.5% от избирателите на коалицията са предпочели да гласуват на устройствата. Следват ИТН (77.1%) и „Възраждане“ (74%). При ГЕРБ машината се харесва на 54.8 на сто – скромно, но все пак мнозинство.

Най-млад е електоратът на ИТН. Близо 55% от избирателите й се вместват в групата от 18 до 39 години. В това отношение до партията на Слави Трифонов се доближава само ПП-ДБ, при която около 40 на сто влизат в същата възрастова група.

В ДПС е най-голям делът на безработните сред избирателите (17.5%). При всички други големи формации той е по-малък от 10 процента. Близо една трета от поддръжниците на движението имат основно и по-ниско образование, докато при останалите този дял е средно около 10 пъти по-нисък.


 

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Демерджиев: Купувачи на гласове бяха в листите, за да не ги арестуваме

Хора, познати на полицията като купувачи на гласове, са били включени в листите, за да получат имунитет и МВР да не може да действа срещу тях. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев ден след вота. Той очерта две притеснения на силовото ведомство, които са се сбъднали. Едното е, че с […]