САЩ задържаха руснак по обвинение в контрабанда на военни технологии за Русия

NetNews

Руски гражданин, който живее в Хонконг, е бил арестуван в САЩ по обвинение в контрабанда на големи количества американска микроелектроника с военно предназначение за Русия, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс и БТА.

Петдесет и една годишният Максим Марченко и още двама руснаци, чиито имена не бяха оповестени, са обвинени, че са използвали кухи фирми, за да прикриват доставки на така наречените ОЛЕД микродисплеи (микродисплеи с органични светодиоди).

Според федералните прокурори в Манхатън тази техника може да се използва за производството на оптични прицели за пушки, очила за нощно виждане, термооптични системи и други оръжейни системи.

Прокурорите твърдят, че Марченко и съучастниците му са заблуждавали американските власти, че технологията с двойна употреба се изпраща в Китай, Хонконг и други страни, за да бъде използвана в електронни микроскопи за медицински изследвания.

Обвинението допълва, че подставени дружества на Марченко са превели повече от 1,6 милиона долара в САЩ, за да подпомогнат схемата, която е действала в периода от май 2022 г. до август тази година.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зеленски посети ранени украински войници, настанени в болница в Ню Йорк

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с ранени украински войници в болница в Ню Йорк, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Украинският лидер пристигна в САЩ, за да направи обръщение пред световните лидери на Общото събрание на ООН. Той посети университетска болница „Стейтън айлънд“ веднага след като самолетът, с който […]