САЩ призоваха Израел да спре атаките на заселниците на Западния бряг срещу палестинци

NetNews

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, цитиран от БТА, че нападенията на заселниците на Западния бряг са „невероятно дестабилизиращи и контрапродуктивни за дългосрочната сигурност на Израел, освен че, разбира се, изключително вредят на палестинците, живеещи на Западния бряг“.

САЩ призоваха Израел да ги възпре.

„Изпратихме им много ясно послание: това е недопустимо, трябва да спре и виновниците трябва да бъдат подведени под отговорност“, каза Милър, имайки предвид контактите между САЩ и израелското правителство.

Западният бряг е палестинска територия, окупирана от Израел от 1967 г., преживява нова спирала от насилие от началото на войната между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа, предизвикана от смъртоносната атака на палестинската ислямистка групировка срещу еврейската държава на 7 октомври.

Западният бряг стана сцена на многобройни операции на израелската армия, нападения на израелски заселници срещу палестинското население и палестински атаки срещу еврейски селища и израелските сили.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването от 7 октомври на окупирания Западен бряг са убити повече от 125 палестинци от израелски войници или заселници.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Лекари без граници": Ранените в Газа са над 20 000, обсадата и бомбите на Израел ограничават грижите за тях

„Над 20 000 ранени остават в Газа, с ограничен достъп до здравни грижи поради обсадата и постоянните бомбардировки“ от страна на израелската армия“ Това съобщиха от организацията „Лекари без граници в съобщение за медиите, цитирани от БТА. Всичките 22-ма чуждестранни служители на организацията са успели да напуснат Газа през граничния […]