Сделката на служебното правителство с турската „Боташ“ за природен газ е разследвана от Европейската комисия

NetNews

Eвропейската комисия разследва сделката, която позволява на българския газов оператор „Булгаргаз“ да получи достъп до доставки на газ през Турция. Разследват се възможни нарушения на правилата на Европейския съюз за конкуренцията, според писмо, цитирано от ICIS, съобщи „24 часа“.

В писмото, изпратено по-рано този месец, Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕС поиска от „Булгаргаз“ да изпрати изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с турския оператор „Боташ“ и резервиране на капацитет на турско-българската граница.

Освен това дирекцията поиска от „Булгаргаз“ да изпрати информация за договорите, които са сключени или са в процес на договаряне, при които българският газов оператор може да действа като изключителен представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Разследването идва на фона на опасенията, че „Булгаргаз“ може да е единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за газ, осигурен в Турция и доставен в региона.

Когато споразумението беше обявено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения за възможни нарушения на конкуренцията.

Българското правителство, сформирано след парламентарните избори през април, също възложи разследване на сделката за доставка като част от по-широк преглед на работата на предишната служебна администрация с мотива, че липсва прозрачност и че тя ще струва на страната милиарди.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Израел изтегля незабавно дипломатите си от Турция

Израел е поискал от дипломатите си в Турция да напуснат страната като „мярка за сигурност“, предаде Франс прес, като се позова на свой запознат с въпроса източник. „Това е временна мярка, която трябва да бъде краткосрочна“, съобщи източникът, който пожела да запази анонимност, предаде БТА. Израел призова вчера своите граждани […]