СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ НА „КУКЕРЛАНДИЯ“

NetNews

В квартал „Каргон“ бяха представени два обичая, които по традиция присъстват в програмата на маскарадния фестивал „Кукерландия“.

Самодейци от Народно читалище „Пробуда -1909“ представиха християнския семеен обичай за искане прошка на Сирни Заговезни под надслов „Да простим, за да бъдем здрави!“ в Етнографската къща в квартал „Каргон“. Всички елементи на празника бяха представени – искането на прошка на празничната трапеза, пожеланията, хамкането децата от семейството с халва.

Представянето на един много по-древен обичай от времето на траките – традицията за хвърляне на дървени стрели и прескачане на огъня за здраве, се състоя до Етнографската къща. Обичаят беше наречен в програмата „Пречистени от огъня“.

Нашите предци са хвърляли дървените стрели, изработвани единствено от дървото мекиш, с различни пожелания и наричания. Всяка стрела е била наричана на някого и за нещо. Колкото по далеч излети стрелата, толкова по-голяма е вероятността желанието да се сбъдне. В някои краища на България тези стрели се наричат „бутурници“.

Източник: yambol.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Варна отново на протест срещу изсичането на гора

За пети път варненци протестират срещу изсичането на гора в местността Коджа тепе. Протестът се проведе пред сградата на Общината. В местността се планира строителство, въпреки че от години се знае, че там е свлачищен район, съобщи БНТ. Наскоро е изсечена огромна площ от укрепващата прилежащия скат борова гора. Районът […]