Си Дзинпин на ключово посещение в Москва

NetNews

Руският президент Владимир Путин очаква на държавно посещение китайския президент Си Дзинпин в Москва през пролетта на 2023 г. „Не се съмнявам, че ще намерим възможност да се срещнем лично. Очакваме Ви, скъпи председател, скъпи приятелю, следващата пролет на държавно посещение в Москва“, обърна се към Си Дзинпин държавният глава на Руската федерация. Разговорите на лидерите се проведоха на 30 декември чрез видеовръзка.

Според Путин, това посещение „ще демонстрира на целия свят силата на руско-китайските връзки по ключови въпроси и ще се превърне в основното политическо събитие на годината в двустранните отношения“.

Руският лидер отбеляза проведените през тази година двустранни контакти на различни нива. „През следващата година ще продължи интензивният двустранен обмен“, увери той.

„Тази година проведохме две срещи лице в лице, разговаряхме по телефона няколко пъти и сме в тесен стратегически контакт“, каза Си Дзинпин.

Пекин изразява готовност да изгради стратегическо сътрудничество с Москва, в което страните да действат като глобални партньори, каза китайският лидер.

„В лицето на трудна и далеч недвусмислена международна ситуация ние сме готови да изградим стратегическо сътрудничество с Русия, да си предоставяме възможности за развитие и да бъдем глобални партньори в полза на народите на нашите страни“, каза Си Дзинпин .

„Под нашето съвместно ръководство китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие в новата ера демонстрира устойчивост на стреса“, каза китайският президент.

„Доставките на енергия достигнаха безпрецедентни обеми, върви съвместна работа за създаване на мощности в областта на производството и преработката на въглеводороди“, каза руският държавен глава. „Днес вече сме на второ място по отношение на доставките на газ по тръбопроводи за Китай и на четвърто място по отношение на внесен LNG (втечнен природен газ), 13,8 милиарда кубически метра са изпратени по източния маршрут до 1 декември, а през декември излишъкът дневните договорни задължения достигнаха 18 %“, каза Путин. „Догодина ще увеличим обема на изпомпване още повече“, обеща той.

През ноември Русия е изнесла 7,8 милиона тона петрол за Китай и стана най-големият доставчик на Китай на този вид гориво. От данните, публикувани във вторник от Главната митническа администрация на Китайската народна република, следва, че Руската федерация изпревари Саудитска Арабия миналия месец, чийто обем на доставките възлиза на 6,6 милиона тона. В сравнение с октомври Русия е увеличила износа за Китай само с 1%, докато износът от Саудитска Арабия е намалял с почти 17%.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Геният Пикасо и токсичната му мъжественост

За седем десетилетия плодотворна художествена дейност Пабло Пикасо създава хиляди картини и скулптури в много авангардни стилове, пише „Дойче Веле“. Той остава един от най-печелившите художници за аукциони по света; произведенията му се оценяват на стотици милиони долари. Неговата „Жени, седящи до прозорец“ беше продадена за 103 милиона долара в […]