Скандал между партиите за поканата към Митрофанова за откриването на парламента

NetNews

Остър спор между партиите в новия парламент заради протокола около официалното откриване на 48-ото Народно събрание. От „Демократична България” са поискали да не бъде канен руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. Идеята е била подкрепена от повечето партии, а ГЕРБ дори излязоха с официална позиция против присъствието на посланика на Руската федерация в България, съобщи „Нова телевизия“.

БСП са напуснали срещата, а „Възраждане“ са гласували „против“. По-късно от ПП ГЕРБ разпространиха своя позиция, в която посочват защо не искат посланик Митрофанова на откриването на 48-то Народно събрание.

В парламента е била проведена неформална среща, на която са обсъждани детайли около старта на новия парламент и първото му заседание, поясняват от ГЕРБ. От там припомнят. че ГЕРБ беше първата партия в България, която осъди военната агресия на Русия в Украйна;

ГЕРБ беше първата партия в България, която сложи украинското знаме в централата си и то се намира там и до днес; Русия сложи Facebook в списъка с „терористични и екстремистки“ организации;

ГЕРБ беше партията, която официално внесе в Народното събрание предложение за предоставяне на оръжие на Украйна, подчертават от ГЕРБ.

По протокол на първото заседание на новия парламент присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус, а неофициално от администрацията на НС заявиха, че все пак посланик Митрофанова ще получи покана.

Според източници на „Сега“, казусът е предизвикал спор на неформална сбирка на представители на парламентарните формации, на която е била обсъдена организацията на работата на Народното събрание. По протокол традиция на него присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус.

От ДБ обаче са възразили, че руският посланик, като представител на страна агресор, не бива да бъде канена на откриването на парламента. ПП са приели тези аргументи. Очаквано, на това са възразили БСП и „Възраждане“, които са обявили, че подобно отношение е недопустимо спрямо посланика на страна, с която имаме дипломатически отношения. ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“ не са заели позиция по казуса – въпреки че партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган се представят за последователни поддръжници на евроатлантическата ориентация на страната.

И тъй като въпросът не може да се реши с гласуване, при липсата на политическо единство администрацията на Народното събрание е решила да не се отклонява от утъпканите пътища. Така Елеонора Митрофанова ще получи покана за събитието заедно с още 66 посланици и временно изпълняващи длъжността.

На 6 септември тя се появи на тържествените чествания по повод отбелязването на Съединението, при това близо до президента Румен Радев. Тогава това предизвика бурна обществена реакция.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Eвропейските страни може да се сблъскат с проблеми при запълването на газовите си хранилища преди зимата на 2023-2024 г.

Главният изпълнителен директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол предупреди за „възможни проблеми при презареждането на газовите хранилища в Европа преди настъпването на зимата на 2023-2024 г.“, предаде ДПА. „По наша оценка нивата на запълняемост на газовите хранилища ще намалеят от 90 процента на около 20 на сто […]