След заповедта на МВР: Училища минаха онлайн заради заплахите

NetNews

Училища в столицата минават онлайн заради бомбените заплахи, след като МВР обяви, че прекъсването на учебния процес в такива случаи е нарушение. Те обсъждат в социалните мрежи, че затова настояват и някои разтревожени родители.

„Подписах сведението, че в училище няма опасни предмети, след като полицията направи проверка, и те си тръгнаха, но отговорността остава върху педагогическия колектив и върху директора. Затова преценихме, че можем да преминем в онлайн режим от днес следобед и в целия утрешен ден, за да намалим, колкото е възможно в тази ситуация, както родителското напрежение, така и изоставането в учебния материал, което започва да става чувствително“, коментира директорът на 119-т СУ Диян Стаматов. Той е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Малко по-рано той публикува във фейсбук и поредния заплашителен имейл, пристигнал днес, в който този път се иска превод на криптовалута. „Няма ли пари, терорът ще продължи“, пишеше в него.

Под поста му се събраха коментари от учители и родители, като част от тях негодуват, че им се налага да вземат извънредни отпуски, за да си гледат децата.

„Въпреки че бе оповестено публично, че учебният процес не трябва да спира, при нас още никаква инструкция не е дошла черно на бяло. В петък и ние учихме онлайн, но проблемът е, че не може цялото училище да мине онлайн, защото има предвидени и извънкласни дейности, и училищни проекти“, коментира шефът на 107-мо ОУ Данко Калапиш.

Малко преди това на брифинг главният секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Петър Тодоров каза, че директори, които спират учебния процес, са в нарушение. „От петък(31 март), съгласно заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, има въведена нова процедура за реакция при такива заплашителни имейли. Съгласно нея – решение се взима от МВР, а не от директорите на училищата“, заяви той.

Днес е петият ден, в който училищата са тероризирани със заплашителни имейли.

Междувременно министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов информира началниците на регионални управления на образованието за получената от МВР днес процедура за действие при заплаха от използване на взривно устройство, съобщиха от МОН.
Очаква се началниците на РУО в спешен порядък да запознаят директорите на образователните институции с тази процедура. Към писмото е приложена и заповедта на вътрешния министър Иван Демерджиев.
 

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Задържаха шофьорка с над 3 промила алкохол

Снимка БГНЕС 42-годишна жена е задържана, след като е хваната пияна в района на летището във Варна с над 3 промила алкохол в кръвта, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Около 9 ч. сутринта в понеделник пътни полицаи спрели за проверка шофьорката. Тя е тествана с дрегер, който отчел 3,18 […]