След ракетните атаки! Пакистан и Иран се помириха

NetNews

Пакистан и Иран се споразумяха да възстановят дипломатическите си отношения, след като тази седмица Исламабад и Техеран си размениха въздушни удари по бази на въоръжени групировки, действащи на територии на двете страни, предаде БТА.

Решението за възобновяване на работата на дипломатическите мисии бе взето след телефонен разговор между пакистанския и иранския външен министър.

Във вторник Иран атакува цели в Пакистан, за които съобщи, че са бази на радикалната групировка „Джаиш ал Адъл“, припомня АП. На следващия ден Пакистан експулсира иранския посланик заради „грубо нарушение на суверенитета на страната“, като същевременно отзова и посланика си в Техеран.

Вчера последваха пакистански въздушни удари по територията на Иран, насочени срещу сепаратистки бойци от етноса белуджи.

Размяната на огън въз основа на принципа „око за око“ повиши тревогата от разширяване на нестабилността в региона, коментира АП.

Канцеларията на пакистанския външен министър Джалил Абас Джилани съобщи, че днес той е разговарял по телефона с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан. „Външният министър Джилани изрази готовността на Пакистан да работи с Иран по всички въпроси в духа на взаимно доверие и сътрудничество“, се посочва в изявлението на дипломатическото ведомство. „Подчертахме необходимостта от по-тясно сътрудничество по въпросите, касаещи сигурността“, пише още в текста.

„Суверенитетът и териториалната цялост на Пакистан са от голям интерес за нас и двустранното ни сътрудничество е от основно значение за неутрализирането и унищожаването на терористични лагери на пакистанска територия“, се казва в изявление на пресцентъра на иранското външно министерство.

По-рано през деня Джилани се чу по телефона с турския си колега Хакан Фидан и му каза, че „Пакистан няма никакъв интерес или желание за ескалация“.

Същевременно тази вечер пакистанският служебен премиер Ануар ул Хак Какар свика Комисията за национална сигурност, като на заседанието присъстваха ръководителите на всички военни служби, съобщи за Ройтерс източник от кабинета на министър-председателя.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова двете страни да проявят максимална сдържаност. САЩ също отправиха апел за сдържаност, въпреки че президентът Джо Байдън заяви, че сблъсъците показват, че Иран не е харесван в региона.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кремъл: Това е грешно решение!

Кремъл заяви в петък, че съжалява за решението на Аржентина да не се присъедини към БРИКС и се надява Буенос Айрес да преосмисли решението си, предава Ройтерс. Новият външен министър на Аржентина Диана Мондино каза през ноември, че страната ѝ няма да се присъедини към групата БРИКС, въпреки че е […]