СОС ще направи пети опит да си избере председател

NetNews

Продължава сагата с избор на председател на Столичния общински съвет. Днес ще бъде направен пети опит софийските съветници да изберат свой ръководител. При предишните четири опита те не успяха да стигнат до необходимите 31 гласа за нито един от кандидатите.

Претендентът на най-голямата формация в СОС, чийто кмет седна в креслото на „Московска“ 33 – Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София), се оттегли от надпреварата. Така кандидатите на БСП и
„Възраждане“ – Диана Тонова и Красимир Гълъбов отидоха на балотаж, който не доведе до резултат.

БСП реши да не води преговори за общо управление с ПП-ДБ в София.

ИБ на БСП потвърди решението на градската организация да не се подкрепя за председател на СОС различен кандидат от издигнатия от БСП Диана Тонова. Второто решение, което е взето, е да не се водят преговори за обща управленска програма и да не се влиза в общо управление с ПП-ДБ. Трето, да се водят разговори единствено за приоритетите на БСП, които да залегнат в бюджета на София за 2024 г., припомня dariknews.bg.

При това положение кметът на София Васил Терзиев излезе няколко пъти с призив към общинските съветници да изберат председател на СОС, тъй като София ще загуби стотици милиони в противен случай.

Столичният общински съвет трябва да заработи спешно от понеделник, призова кметът. Иначе ще пострадат големите инфраструктурни проекти на София и ще загубим възможността за финансиране за над 200 милиона за водния цикъл. Ако в понеделник нямаме председател на СОС, София ще продължава да губи стотици милиони, каза той.

Липсата на общински съвет прави работата на общината по-трудна. Много от решенията за администрацията минават през СОС. Пренасочването на налични средства от бюджета на общината от една дейност в друга, за да се посрещнат плащанията е невъзможно без одобрение от СОС.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Спортът по ТВ в понеделник (18 декември)

10.45 Ски алпийски дисциплини: Световна купа в Алта Бадия, гигантски слалом, първи манш, мъже Евроспорт 1 13.00 Жребий за Шампионската лига МАХ Спорт 3, Би Ти Ви Екшън 14.00 Жребий за Лига Европа и Лига на конференциите МАХ Спорт 3 14.15 Ски алпийски дисциплини: Световна купа в Алта Бадия, гигантски […]