„Срамно“. Изборът на Сарафов е нелегитимен според правосъдния министър и Съюза на съдиите

NetNews

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че начинът на избиране на Борислав Сарафов за временно изпълняващ дейността на главен прокурор от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не е достатъчно легитимен и поражда основателни съмнения за мотивите на този избор. Той каза това по бТВ в неделя вечер.

Срещу начина на избиране на Сарафов се обяви и Съюзът на съдиите в България (ССБ), които нарекоха решението „срамно“ и „тежко увреждащо авторитета на съдебната власт“ в позиция, публикувана в понеделник сутрин.

В петък Прокурорската колегия на ВСС избра досегашния заместник на Иван Гешев и директор на националното следствие Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор. Това стана ден, след като президентът Румен Радев подписа указ за уволнението на предишния ръководител на държавното обвинение Иван Гешев. Той беше предложен за освобождаване от Пленума на ВСС в понеделник, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, наричайки партиите в парламента, настояващи за оставката му, „политически боклук“.

Сега правосъдният министър и ССБ оспорват легитимността на проведената процедура за избора на временен главен прокурор. В Закона за съдебната власт не е описано ясно как трябва да се избере временно изпълняващ на тази длъжност. В петък прокурорската колегия реши, че тя е компетентна да избере, тъй като тя назначава, премества и освобождава останалите прокурори.

Съюзът на съдиите и Славов обаче смятат, че това не е така тъй като временният главен прокурор има същите правомощия като главният прокурор.

Главен прокурор се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет, който включва всички 14 членове от съдийската колегия освен 11-те членове на прокурорската колегия. Председател на пленума е правосъдният министър, който не участва в гласуването.

Славов каза, че ще повдигне въпроса с избора на Сарафов като първа точка на заседанието на ВСС в четвъртък.

Начинът, по който беше избран Сарафов, без да има публично заседание, без други кандидати да участват в процедурата, без преценка на професионалните и нравствени качества, каквото е задължителното изискване на Закона за съдебната власт и без спазване на процеса, поражда основателни съмнения за мотивите на този избор, каза министърът, цитиран от БТА.

Той допълни, че ще използва правомощията си по такъв начин, че да премахне тези съмнения.

Прокурорската колегия е заменила „едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано“, се казва в позицията на Съюза на съдиите в понеделник.

Тя настоява още Пленумът на ВСС да проведе извънредно заседание и в съответствие със своите правомощия да определи временно изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България.

Ако Пленумът реши, че прокурорската колегия не може да избира временно изпълняващ дейността на главен прокурор, то тогава изборът на Сарафов няма да е валиден и ще трябва да се проведе нова процедура.

В позицията на ССБ пише още, че срещу Борислав Сарафов към настоящия момент има постъпили два сигнала за деяния, извършени в качеството му на заместник на главния прокурор и директор на Националната следствена служба. Те още не са разследвани, поради което прокурорската колегия зае позиция, че те не могат да окажат негативно влияние върху преценката дали Сарафов да бъде избран.

По-рано през уикенда срещу избора на Сарафов се обявиха и от управляващата коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. В отговор Сарафов призова законодателната и изпълнителната власт да не се месят в съдебната.

Сред подателите на въпросните сигнали е и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на „докладна справка“ за „имотни сделки на близки и членове на семейството“ на заместника на главния прокурор.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боскьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата „Осемте джуджета“.

Според водещите това разследване в Софийската районна прокуратура има данни за започване на разследване за извършено престъпление от Сарафов и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие.

Преди да бъде заместник на Гешев, Сарафов заемаше този пост в мандата на предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Двамата участваха в процедурата по избор на ръководител на държавното обвинение в края на 2012 г. и след това Цацаров го назначи за свой заместник. Сарафов е и начело на Националната следствена служба за втори мандат.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кучетата на Лечков убили померан, той обвинява собствениците му

Високо напрежение в Сливен. Огромни немски овчарки без намордник, разхождани от бившия футболен национал Йордан Лечков, нападат и разкъсват до смърт померан по време на семейна разходка на стопаните му. „Минавайки покрай Южния вход на стадион „Хаджи Димитър“, до фитнес центъра, изневиделица ни нападнаха две огромни кучета – немски овчарки, […]