Столичният общински съвет отново пробва да избере председател

NetNews

Столичният общински съвет отново ще опита да избере председател, след две неуспешни тайни гласувания на 13 ноември.

Номинациите са четири – Борис Бонев от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Спаси София“, Диана Тонова от „БСП за България“, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от „Има такъв народ“. Към момента няма изгледи и на това заседание да се стигне до избор на председател, тъй като голяма част от политическите групи в съвета обявиха вече, че няма да подкрепят Борис Бонев.„

Кметът Васил Терзиев каза, че номинацията на Борис Бонев няма да бъде оттеглена, въпреки че засега не може да събере необходимата подкрепа.

„Отиваме в понеделник на заседанието на общинския съвет и отново виждаме кой какво ще каже, кой ще предложи за председател на общинския съвет. Все пак смятам, че, когато сме спечелили убедително изборите в София, имаме 19 районни кмета, имаме общински съветници колкото втората и третата сила, взети заедно, е редно ние да бъдем подкрепени в предложението ни за председател на общинския съвет“, каза столичният кмет, който в събота.

За избор на председател са необходими 31 гласа от общо 61.

Миналата седмица кандидатурата на Борис Бонев беше подкрепена само от неговата политическа група.

Заседанието започна със спор защо кметът на София Васил Терзиев не е в залата. От ГЕРБ и БСП поискаха Терзиев да дойде на заседанието, а от ПП-ДБ и СС настояват, че присъствието му не е задължително на сесията, на която се избира председател.

След това от ГЕРБ поискаха, докато Терзиев се появи в залата, на заседанието да дойде единственият назначен към момента зам.-кмет Надежда Бобчева, която отговаря за екологията. Според съветниците от партията на Бойко Борисов тя трябва да представи информация за съставянето на план-сметката за чистотата, която определя бюджета за сметосъбиране, зимно и лятно почистване. Бюджетът за чистене за 2024 г. трябва да бъде гласуван до края на годината, а преди това е нужно да мине едномесечно обществено обсъждане. От ПП-ДБ и СС настояват, че заседанието трябва да се фокусира върху единствената си точка за избор на председател.

*Очаквайте подробности

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зрителите за шоуто на Рачков - разделени на две

„Миналата неделя беше супер яко! Тази вечер ви очаквам отново! Точно в 20:00 по NOVA TV“. <blockquote class=“instagram-media“ data-instgrm-permalink=“https://www.instagram.com/p/Cz0zkLVojlP/?utm_source=ig_embed&amp;utm_campaign=loading“ data-instgrm-version=“14″ style=“ background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% – 2px); width:calc(100% – 2px);“><div style=“padding:16px;“> <a href=“https://www.instagram.com/p/Cz0zkLVojlP/?utm_source=ig_embed&amp;utm_campaign=loading“ style=“ background:#FFFFFF; […]