Столтенберг: Мироопазващата мисия на НАТО в Косово е в бойна готовност

NetNews

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) са готови да се намесят, ако стабилността между Сърбия и Косово е изложена на риск, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след разговори със сръбския президент Александър Вучич по повод неотдавнашното напрежение между Белград и Прищина, съобщиха сръбските и световни медии.

„НАТО продължава да следи отблизо ситуацията на терен. Нашата мироопазваща мисия остава фокусирана върху мандата си и ако стабилността е застрашена, КейФОР са готови да се намесят и да предприемат всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и свободата на движение“, каза Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел.

Той подчерта, че макар “ситуацията на място да се е подобрила, отговорността на всички страни – особено на официални лица от Белград и Прищина – е да предотвратят нова ескалация“. Столтенберг призова страните да проявят сдържаност, допълва Ройтерс.

„Имаме значителна военна мисия в Косово от близо 4000 войници и това помага да се предотврати напрежението, ескалацията и всякакви конфликти“, каза Столтенберг в отговор на въпрос на Блумбърг дали КейФОР ще са готови да се намесят в случай на ескалация на напрежението в Косово.

При съвместното обръщение след срещата Вучич благодари на генералния секретар на НАТО за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са обсъдили всичко, което се случва в Косово.

За Сърбия мирът и стабилността са от решаващо значение, а ролята на КейФОР и НАТО в Косово е важна и затова вярвам, че винаги ще можем да разчитаме на разбирането и желанието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Алианса и КейФОР мирът и стабилността в Косово и Метохия да бъдат запазени, изтъкна Вучич, цитиран от Танюг.

По-късо днес Йенс Столтенберг ще разговаря и с Курти.

Напрежението в Косово се повиши в началото на месеца, когато сърбите в северната част блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени от Белград. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Прищина обяви, че мерките са реципрочни.

Ситуацията се успокои, след като косовският премиер Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи влизането в сила на разпоредбите за първи септември, в резултат на което блокадите бяха вдигнати.

Етническите сърби представляват 5 процента от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 процента.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Тен Хаг вече търси заместник и на Давид Де Хеа

Манчестър Юнайтед търси нови футболисти на практика на всяка една позиция по терена, след като вече има слухове за бъдещето дори на Давид Де Хеа. Спортният журналист Андреа Боени смята, че Ерик тен Хаг е заявил на ръководството, че иска Ян Зомер в състава си, за да има реален конкурент […]