Строежът на атомна електроцентрала в Казахстан ще струва 10-15 млрд. USD

NetNews

Казахстанските власти оценяват цената на евентуалното изграждане на първата атомна електроцентрала (АЕЦ) на 10-15 млрд. USD, съобщи генералният директор на АО „Казахстански атомни електроцентрали“ Тимур Жантикин. „В момента се разработват източници на финансиране. Това са предимно международни финансови институции. Проектът все още се разглежда като търговски, без държавна намеса“, цитира Жантикин агенция Zakon.kz.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в послание към народа на страната на 1 септември предложи въпросът за изграждането на атомна електроцентрала да бъде поставен на национален референдум. По негово мнение е необходимо да продължат обществените обсъждания и цялостната широка дискусия по този въпрос.

По-рано Министерството на енергетиката на Казахстан съобщи, че въз основа на резултатите от изследванията територията на село Улкен, Жамбилски район, Алма-Атинска област, е избрана като най-предпочитан район за изграждане на атомна електроцентрала. Сега властите обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии – китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, Росатом и френската EDF.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бояна Шарлопова разказа любопитни подробности от живота с покойния Стефан

„Започнах работа във фабриката на Шарлопов на 22 години. Беше октомври, а на 23 декември предстоеше коледно тържество в зала 3 на НДК с над 1500 души. Решиха да правят конкурс за красота и аз се явих на сцената. Спечелих титлата и кой ми дава наградата – Шарлопов. После ме […]