Съветник на Нетаняху предупреди за несигурността на споразумението за заложниците

NetNews

Старши съветникът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху Марк Регев говори пред CNN за крехкостта на споразумението за заложниците с Хамас, като каза, че „стиска палци“ то да продължи.

Примирието между Израел и Хамас е планирано да започне в петък в 7 сутринта местно време, като 13 цивилни заложници ще бъдат освободени от Хамас часове по-късно, според ключовия преговарящ по сделката Катар. Общо 50 заложници се очаква да бъдат освободени за четири дни, докато палестинските затворници също ще бъдат освобождавани на вълни.

„Подобно на президента на САЩ Байдън, стискам палци и се надявам, че това наистина ще се случи и 13 израелци да бъдат върнати утре. Това е нашата надежда. Но трябва да изчакаме и да видим. Ние знаем с кого си имаме работа. Хамас е брутална, безмилостна терористична организация и ние трябва да сме готови за неочакваното“, каза Марк Регев.

Първоначално освобождаването на заложниците трябваше да стане в четвъртък, но беше отложено за петък. Регев каза, че не може да „навлиза в подробности“ защо планът е бил отложен с един ден.

Запитан доколко е уверен, че това ще бъде началото на поне 50 израелски заложници, които се прибират у дома, Регев каза: „Такова е постигнатото разбирателство. И това е, на което се надяваме. Въпреки че ще има и горчивина, защото ако приберем 50 у дома, ще има все още 190 в плен на Хамас, а искаме всички да се приберат.“

Когато го попитаха дали има увереност, че сделката в крайна сметка ще проработи, Регев каза: „Нямам много доверие“.

„Но тъй като Хамас е подложен на военен натиск, ние удряме тяхната военна машина и елиминираме техните висши военни командири, те искат този тайм-аут,“ каза той, добавяйки, че такова примирие е „премерен риск“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Палестинците в Газа: Уморени сме, надяваме се на примирие

Палестинците в Дейр Ал Балах, в центъра на ивицата Газа, изразиха надежда за прекратяване на военните действия преди очакваното примирие, което ще започне в петък, предаде CNN. „Надяваме се на примирие, уморени сме. Хората в Газа са уморени“, каза една жена, избягала на юг от град Газа, центърът на мащабната […]