С нови 3,5 млрд. евро само за година задлъжня България

NetNews

Брутният външен дълг в края на август възлиза на 41,18 млрд. евро, което е с 3,467 млрд. евро (+9,2%) повече в сравнение със същия месец на миналата година, обявиха от БНБ.

Външният дълг на сектор Държавно управление в края на август е 8,417 млрд. евро. За година той се увеличава с 2,235 млрд. евро (+36,2%). Външните задължения на Централната банка са 1,874 млрд. евро, като прямо август миналата година те се повишават с малко над 1 млрд. евро (+127,4%) в резултат на новото разпределение на Специални права на тираж от Международния валутен фонд, отбелязва „Труд“.

Външните задължения на сектор Други парични финансови институции (банки и фондове на паричния пазар) са 4,405 млрд. евро. За година те се увеличават с 83,2 млн. евро.

Вътрешнофирменото кредитиране в края на август е в размер на 14,235 млрд. евро, което е с 67,2 млн. евро по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. То е с най-значителен дял в структурата на външния дълг – 34,6% към края на август, при 37,9% година по-рано.

България

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Близо 1 млн. фиша от КАТ за българските джигити

Рекордните 952 250 електронни фиша за скорост са изпратили на българските шофьори от Пътна полиция за периода 1 януари – 30 септември тази година. Това заявиха от Главна дирекция „Национална полиция“ в дълго очакван отговор на запитване, тъй като тази информация от февруари не се публикува официално, съобщава вестник „Телеграф“. […]