Тайван вярва в диалога, но е готов да се защити на всяка цена

NetNews

Република Китай (Тайван) се намира в Източна Азия, като е разделена от Китайската народна република (КНР) от широкия от 130 до 160 километра Тайвански пролив. След посещението на Нанси Пелоси през август на острова и бурната реакция на Континентален Китай, започнал мащабни военни учения в Източнокитайско море, породили сериозна ескалация на напрежението в региона, малката островнa страна все по-често влиза в световния новинарски обмен. След последния конгрес на Китайската комунистическа партия, преизбрала Си Дзинпин за трети път за лидер на континентален Китай, променяйки конституцията, затвърждавайки абсолютната му власт и ликвидирайки вътрешнопартийната опозиция на по-умерените крила, агресивната реторика към Тайван продължава да се засилва.

Въпреки това, Република Китай не се отказва и упорито отстоява своите ценности – „суверенитета, демокрацията и свободата”, и следва пътя, по който е избрала да се развива. По време на речта си по случай честването на националния празник на Тайван на 10.10.2022 г. (Ден на двойното десет) президент Цай Ин-уен заяви, че основен фокус за Тайван е запазването на сигурността и статуквото от двете страни на Тайванския пролив. „Въоръжена конфронтация абсолютно не е опция и за двете страни”, добави още тя, но подчерта, че Тайван няма да седи и да гледа безучастно, а е готов да се защитава от всякакви външни военни и хибридни заплахи, визирайки войнствената реторика на авторитарен Китай.

„В бъдеще ще продължим укрепването на механизмите за проверка на фактите, насочени срещу дезинформацията, ще подобрим прозрачността и достъпа до информация, за да помогнем на хората по-ефективно да разграничават истина от измислица, в стремеж за неутрализиране на заплахите на информационната война” – каза още Цай.

„Укрепването на демократичната устойчивост е от ключово значение за защита на Тайван… Можем да имаме различни позиции в нашето общество и да дебатираме помежду си, но единодушно заставаме зад нашата демократична система, пред какъвто и външен натиск да сме изправени…Няма място за компромис в ангажимента на тайванския народ към свободата“, заяви президентът.

Същата позиция отстоява и министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву.

На пресконференция с голяма група международни журналисти, провела се по-рано миналия месец в Министерството на на външните работи на Република Китай, министър Ву засвидетелства твърдата решимост на Тайван да отговори на всяка агресия, разчитайки на своя народ да защитава свободата и демократичните принципи, на които е изградено тайванското общество. Неслучайно Тайван следи отблизо войната в Украйна, изучавайки асиметричните методи на водене на бойни действия на украинската армия срещу агресора и успехите, които постига, укрепвайки своя отбранителен капацитет.

„Искаме да покажем на международната общност, че сме готови да се защитим!”, отбеляза още министърът, като обърна и внимание, че засилващата се експанзия на Китай в Тихоокенаския регион е допълнителна заплаха за сигурността и много отвъд Тайванския пролив.

От друга страна „Тайван винаги е отворен за равнопоставен диалог вместо война”, за разрешаване на проблемите и сваляне на напрежението между двете страни, подчерта той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Джуканович: Черна гора е изправена пред предсрочни избори

Черна гора е изправена пред предсрочни парламентарни избори, които трябва да доведат до формиране на отговорно политическо правителство, с цел възстановяване на пълната функционалност на страната, каза президентът на Черна гора Мило Джуканович. Според прессъобщението на службата за връзки с обществеността на президента, Джуканович се е срещнал с новоназначения регионален […]