Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?

NetNews

След COVID сезона, хотелиери очакват и тежък сезон заради войната в Украйна. Липса на кадри също остава проблем заради ниското заплащане, а ще могат ли от бранша да дадат работа на украинските граждани в сектор „Туризъм“, коментират специалисти.

Още по темата

31 мар 2022 21:28

74

29 мар 2022 23:00

35

„В непрекъснат контакт съм за мигрантите от Украйна. Помагаме им с каквото можем. Разбрахме, че „зеленият сертификат“ няма да отпадне за гражданите на редица страни, които са наши партньори в туризма. Трябва да отпадне обаче, няма логика в него – 150 хил. украинци пристигнаха в България. Как при тях не се иска „зелен сертификат“, а трябва да искаме от туристите от страните, с които ние си партнираме?!“, каза заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов в ефира на „България сутрин“.

От Общинския съвет в Несебър искат туристическата такса да отпадне.

„Има желание да отпадне туристическата такса. Това не са туристи, а бежанци. Няма логика да плащаме допълнително. Парламентът трябва да реши ясно и бързо, защото ще има беззаконие“, подчерта Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че посрещат украинците като бежанци и правят всичко възможно да пребивават  у нас до едно положение.

„Не може да очакваме украинските граждани като туристи, но се надявам от другите страни – Великобритания, Румъния и други, да пристигнат почиващи. Трябва обаче да се създаде прогноза за мир, иначе ще бъде много трудно“, сподели събеседникът.

Относно резервациите за Великден, той каза, че не са в такъв мащаб, в какъвто е трябвало да бъдат, тъй като много от туристите са притеснени.

По думите му има желаещи украинци да се включат в пазара на труда, но те са предимно майки с деца и интегрирането им ще бъде трудно, защото трябва да се помисли кой ще се грижи за украинчетата.

Налбантов припомни, че работа могат да започнат тези от тях, които търсят временна помощ или тези, които вземат имигрантски статут.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация уточни, че е възможно минимално повишение на цените на пакетите в хотелите.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?
Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Аварийните ремонти на ВиК-Ямбол днес, 1 април

Поради отстраняване на аварии е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места: За град Ямбол:– пресечката на ул.“Атанас Кратунов“ и ул. „Цар Петър“;– ул. „Атанас Кратунов“ №2. За район Тунджа :– с. Маломир, с. Веселиново. За район Елхово:– с. Пчела, с. Борисово. За район Стралджа:– с. Люлин , […]
ВиК тръба, разкопаване